muziekbus
Dit artikel is 24-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Egidius Kwartet

Het Egidius Kwartet werd opgericht in 1995 door vier leden van Ton Koopman's Amsterdam Baroque Choir, te weten Peter de Groot, altus, Otto Bouwknegt, tenor, Hans Wijers, bariton en Donald Bentvelsen, bas. Vanaf het begin was de doelstelling duidelijk: het zingen van Renaissance en hedendaagse muziek uit de Lage Landen (in de breedst mogelijke zin).

Website: kwartet is genoemd naar Egidius, een elegische figuur uit een van de mooiste Middelnederlandse gedichten in het zogenaamde Gruythuyse Manuscript.

Wie kent de namen nog van meesters als Nicolas Payen en Cornelius Canis, Thomas Crecquillon en Gheerkin de Hondt? Geen hond.
Ze zijn ten ondergegaan aan de grote-namen-liefde van het concertbedrijf, door muzikanten vergeten of door musicologen veronachtzaamd. Toch vormt de muziek van deze zestiende eeuwse componisten en hun collegae het hart van het repertoire van het Egidius Kwartet. Onder het patronaat van de Habsburgers floreerde de Franco Vlaamse polyfonie op schier ongebreidelde wijze. Uit die overvloed vist het kwartet muziek en brengt die op een geheel eigen wijze opnieuw tot leven.

De Egidianen willen echter ook ambassadeurs zijn van nieuwe muziek uit eigen land. Met Daan Manneke heeft het kwartet al jaren een bijzondere relatie. Hij schreef niet minder dan drie werken voor het kwartet. Ook de Calliope Tsoupaki, Joop Voorn, en de Belg Walter Hus schreven stukken voor het kwartet. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan schreef Bart Visman voor het kwartet en de sopraan Claron McFadden een heuse madrigalencyclus, op teksten van Leo Vroman.

Om de schijn van orthodoxie te vermijden wordt elke afwijking van dit 16e-eeuwse en hedendaagse Nederlandse repertoire beschouwd als een welkome afwisseling. Zo zongen het kwartet Schubert, Weill, Lully en Purcell. Met Cobla La Principal d'Amsterdam zong het kwartet moderne arrangementen van de beroemde cantigas uit het 13e eeuwse Llibre Vermell.

In de loop der jaren hebben de Egidius-zangers samengewerkt met o.a. Ton Koopman, Johannette Zomer, Arthur Schoonderwoerd, Camerata Trajectina, Brisk Recorder Quartet Amsterdam, Combattimento Consort, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble.

Het kwartet zong vele malen in de Oude Muziek Festivals van Utrecht en Vlaanderen en in het Netwerk Oude Muziek. Ook in de grote vaderlandse concertzalen en in festivals en op podia van Parijs, Saintes, Ambronay, Amiens, Innsbruck, Wenen, Berlijn, Bad Arolsen, Valencia, Montserrat, Mallorca, Radovljica, Dubrovnik, enz. bedreven de Egidianen hun zending. In 2006 trad het kwartet op in Washington (VS) en gaf een drietal concerten in het Schleswig Holstein Musik Festival.

Websites: www.egidiuskwartet.nl, www.cultuur.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.