muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Egidio Romoaldo Duni

geb. Matera, bij Napels, 9-2-1709, gest. Parijs 11-6-1775
Italiaans operacomponist

Duni was de vierde zoon van Francesco Duni, kapelmeester in Matera. Hij studeerde in Napels o.a. bij Francesco Durante.
Hij componeerde eerst Italiaanse opera's voor de theaters in Rome en het carnaval van Milaan. Zijn eerste opera Nerone werd in 1735 in Rome uitgevoerd. In 1737 werd zijn opera Demofoonte in Londen uitgebracht.

Op 22 oktober 1738 schreef hij zich in op de universiteit van Leiden. In 1739 componeerde hij opera's voor Milaan en van 1740-43 voor Venetië. Hij kreeg een betrekking als kapelmeester van Saint-Nicolas te Bari.
Hij werd kapelmeester aan het hof van Parma en onderwees de dochter van de duc Philippe de Parme in de muziek.

In 1755 componeerde hij Olimpiade voor het carnaval van Parma. In 1756 componeerde hij samen met Goldoni La buona figliuola. Hij ging zich toeleggen op de Franse opéra comique, waar hij al enigszins mee begonnen was aan het Hof van Parma.

In 1757 voerde hij Le peintre amoureux de son modèle aan de Opéra-Comique van Parijs op, wat een groot succes werd en jarenlang een volmaakt voorbeeld was. Met La Fille mal gardée, in 1758 gaf hij het genre een eigen vorm, in die zin wanneer het gaat om een complete opera die zich niet overgeeft aan verschillende stijlen of modeverschijnselen.

In de jaren 1758-60 componeerde hij vele succesvolle werken en in 1761 werd hij benoemd tot directeur van de Comédie-italienne in Parijs. Toch kregen veel van zijn werken een slechte kritiek. Zijn antwoord daarop was Mercure de France in augustus 1761. Hij had ook een conflict met Charles Simon Favart.

Duni's opera's op de libretto's van Anseaume en Mazet zijn vertaald en nagevolgd in heel Europa. Ze hielden repertoire in Frankrijk tot het einde van de achtiende eeuw.

In 1767 krijgt hij 1500 livres van de Comédie Italienne om een reis naar Italië te maken. In 1770, nadat hij Thémire had geschreven, stopte hij met componeren, ging door met les geven en nam deel aan verschillende jury's.

Bron: www.musicologie.org/Biographies/d/duni_egidio.html


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.