muziekbus
Dit artikel is 24-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

eenendertigtoonsorgel

Eenendertigtoonsorgel

Orgel in het Teylers Museum in Haarlem met een klavier waarop het octaaf niet in twaalf exacte gelijke halve tonen is verdeeld, maar in 31 delen, waardoor de verschillende stemsystemen beter kunnen worden benaderd. Het orgel is ontworpen door A.D. Fokker (1887-1972) op basis van de octaafverdeling van Christiaan Huijgens (1629-1695).

Eenendertigtoonsorgel (organo trentunisono) belichaamt de mogelijkheid om te musiceren in de eenendertigtoonsstemming van Christiaan Huijgens (1629 - 1695), zonder verstellen van knoppen, dankzij een nieuwe indeling van de klavieren.
Deze lopen iets op; de toetsen liggen dakpansgewijs. De toetsen met hele tonen liggen naast elkaar. Intervallen van I diëze leiden recht omhoog en omlaag, intervallen van kleine halve tonen (2 diëzen) schuin van links boven naar rechts beneden; intervallen van grote halve tonen eveneens diagonaal van links beneden naar rechts boven.
De toetsen van de stamtonen zijn wit. De zwarte toetsen zijn verdubbeld, voor cis en des enz. Recht boven en beneden de witte toetsen liggen blauwe toetsen halverwege tussen dis en d, d en des enz. Voor elke toon heeft men op het manuaal de keuze tussen tenminste twee toetsen. In het pedaal is er één toets per noot.
Het Eenendertigtoonsorgel werd met de klavieren van prof. A. D. Fokker gemaakt door de orgelmakers Pels & Zn. te Alkmaar en staat in het Teylers Museum te Haarlem.

realisatie van eenendertigtoonsysteem in Teylersmusuem te Haarlem ontworpen door prof. A.D. Fokker en gebouwd in 1950 waarbij het octaaf verdeeld is in 31 gelijke toonsafstanden volgens de evenredige zwevende stemming van Chr. Huygens (1691).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.