muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edwin Fischer

Edwin Fischer geb. Basel 6-10-1886 , gest. Zürich 24-1-1960
Zwitsers pianist

Edwin Fischer was 10 jaar toen hij leerling van Hans Huber was aan het conservatorium in Basel. Daarna studeerde hij bij Max Krause aan het Stern conservatorium in Berlijn. Vanaf 1905 werd hij hier zelf leraar en vervulde deze post tot 1914.

Als dirigent leidde hij in de jaren 1926-28 de Lübeckse Musikverein en daarna vier jaar lang de Bachverein te München; Later stichtte hij in Berlijn een kamerorkest. Sinds 1942 leidde hij een dergelijk ensemble te Bazel.

In 1931 volgde hij Artur Schnabels op aan de Berlijnse hogeschool voor muziek. In 1942 keerde de pianist, dirigent en componist, gesteund en geadviseerd door Eugen d'Albert, naar Zwitserland terug. Na de oorlog ging hij in Luzern voor in totaal 13 jaren masterclasses geven. Hij was een uitstekend leraar, onder zijn leerlingen waren Demus, Badura-Skoda, Barenboim en Brendel.

Hij was samensteller van klavierwerken van Johann Sebastian Bach, van sonaten voor viool en klavier van Ludwig von Beethoven zowel als van de klaviersonaten van W.A. Mozart en maakte vooral naam als interpretator van klaviermuziek van Bach en Beethoven.

Fischer was de eerste, die het Wohltemperierte klavier van J.S. Bach compleet opnam, hij deed dit in de dertiger jaren. Bovendien nam hij de traditie, de pianoconcerten van Bach en Mozart vanaf de vleugel te leiden, weer op.
Als toondichter wijdde hij zich vooral aan piano- en liedcompositie.
Verder publiceerde Fischer een studie over J.S. Bach en Musikalische Betrachtungen (1950).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.