muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edward MacDowell



Edward Alexander MacDowell geboren New York 18-12-1861, gestorven 23-01-1908
Amerikaans componist en pianist van Schotse afkomst

Edward MacDowell studeerde vanaf zijn achtste jaar piano bij verschillende leraren, waaronder Teresa Carreño, een Venezolaanse pianiste. Toen hij vijftien jaar was in 1876 ging MacDowell naar het conservatorium van Parijs, waar hij piano studeerde bij Marmontel en compositie bij Savard en studiegenoot was van Debussy.

Vanaf 1878 ging MacDowell naar Duitsland, waar hij van 1879-1881 aan het conservatorium in Frankfurt am Main studeerde, piano bij Carl Heymann en compositie bij Joachim Raff. Op zijn eenentwigste werd zijn eerste Piano Concerto geprezen door Liszt. Hij was van 1881-84 pianopedagoog aan het conservatorium van Darmstadt en van 1884-1888 wijdde MacDowell zijn tijd aan componeren en het geven van pianolessen in Wiesbaden. In 1884 trouwde MacDowell met de Amerikaans Marian Griswold Nevins, die naar Duitsland gekomen was om les te nemen bij Clara Schumann, maar omdat deze geen tijd had stelde zij aan Marian voor les te nemen bij Edward MacDowell.

In Frankfurt en Wiesbaden componeerde MacDowell het grootste deel van zijn lange werken, waaronder zijn eerste Modern Suite, een Tweede Piano Concerto, drie Symfonische Gedichten, piano werken en duetten, koorwerken en liederen. Zij weerspiegelen allemaal de invloed van de Duitse Romantiek en dit kan een reden zijn waarom MacDowell's reputatie taande toen de WO I begon. Tijdens de oorlog was er een sterk anti-Duits gevoel in de VS, wat de Amerikanen van al het Duitse deed afkeren. Edward MacDowell had de VS jong verlaten en de Europese- in het bijzonder de Duitse traditie had hem gevormd. Toen de Amerikaanse ideeën van jazz en blues opgenomen werd in de Amerikaanse klassieke muziek traditie, vervaagde de interesse in Mac Dowell.
Zijn muziek wortelt geheel in een typisch romantische verbondenheid met de natuur, wat onder andere blijkt uit de titels van van enkele van zijn beste pianowerken: Woodland Sketches (1896) en Sea Pictures (1898), die het meest representatief zijn voor zijn stijl, waarin harmonische en melodische elementen kwalitatief prevaleren op de vormgeving.

In 1888 keerde Edward MacDowell terug naar de VS, waar hij zich als pedagoog en concertpianist vestigde in Boston. Zijn uitvoering van zijn Tweede Piano Concerto in 1889 versterkte zijn reputatie. Woodland Sketches gepubliceerd in 1896, bevatte het lied To a Wild Rose, waarschijnlijk zijn bekendste compositie. Ook in 1896 werd MacDowell benoemd tot hoogleraar muziek aan de Columbia universiteit in New York en werd zijn Indian Suite in het Metropolitan Opera House in New York uitgevoerd door het Boston Symphony. Hij verscheen regelmatig als solist met het Boston Symphony en andere bekende muziekorganisaties.

Edward MacDowell werd voor 1 jaar verkozen tot president van de Society of American Musicians and Composers, New York, in 1899 en was directeur van de Mendelssohn Glee club, 1896-98. Hij was lid van het bestuur van de Amerikaanse Academie in Rome, die als model zou dienen voor de latere, in 1907 opgerichtte MacDowell Colony.
In 1904, was MacDowell een van de eerste zeven mensen die gekozen werden voor het lidmaatschap van de American Academy of Arts and Letters.

Edward MacDowell stierf in New York in januari 1908 en werd begraven in de Colony, die voortbestaat als een monument voor hem. Voor zijn dood was het mogelijk om zijn laatste droom te verwezenlijken, de vestiging van een kunstenaarskolonie in Hillcrest, waar alle soorten kunstenaars konden verblijven en aan hun projecten konden werken in rust en stilte, ver weg van de afleidingen van de buitenwereld. Sinds de oprichting van de MacDowell Colony in 1907 hebben verschillende kunstenaars er geresideerd, waaronder Aaron Copland, Thornton Wilder, Edward Arlington Robinson, Amy Beach, Doris Grumbach, Louise Talma, Roy Harris en Leonard Bernstein.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.