muziekbus
Dit artikel is 25-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edvard Grieg

Edvard Hagerup Grieg (Bergen, 15-6-1843, gestorven Bergen, 4-9-1907), Noorse componist die door Rikard Nordraak de Noorse volksliederen leerde kennen waardoor hij definitief in de richting van het romantisch nationalisme werd geleid.Edvard Grieg kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn moeder. Op 15-jarige leeftijd ging hij op aanraden van Ole Bull studeren aan het conservatorium in Leipzig, waar hij pianolessen kreeg van E F Wenzel, die hem met de muziek van Schumann vertrouwd maakte. Daarna kreeg hij nog les van I. Moscheles in piano, M. Hauptmann in theorie en C. Reinecke in compositie.

In 1862 vestigde Grieg zich in Bergen (Noorwegen). Tijdens zijn verblijf in Kopenhagen in 1863 kwam Grieg in contact met Niels Gade op wiens advies hij in het jaar daarop een symfonie componeerde. Deze vorm lag hem echter het minst.

Griegs vriendschap met Rikard Nordraak, die hij in Kopenhagen had ontmoet, was voor hem van groot belang. Nordraak leerde hem de Noorse volksliederen kennen, waardoor Griegs kunst definitief in de richting van het romantisch nationalisme werd geleid. Grieg zei over Nordraak: "Pas door hem leerde ik de Noorse volksmelodieën en mijn eigen natuur kennen. Wij verzetten ons tegen het door Mendelssohn verslapte Skandinavisme en sloegen enthousiast nieuwe wegen in."

Grieg trok in 1866 bijzonder de aandacht met een concert in Oslo (toen Kristiania) van uitsluitend Noorse werken. Van 1866-1874 was hij werkzaam als pianist, dirigent (van de plaatselijke concertvereniging) en muziekleraar aldaar. In die tijd werd hij ook beïnvloed door de componist Otto Winter-Hjelm (1837-1931). Deze zag duidelijk hoe de elementen van volksmuziek gebruikt konden worden om een nationale muziekvorm te creëren langs grote lijnen. Een andere componist die belangrijk was in dit verband was Ludvig Mathias Lindeman (1812-1887), wiens collectie van Noorse volksmuziek een belangrijke basis vormden voor Griegs verdere ontwikkeling.

In de herfst van 1868 voltooide Grieg zijn eerste meesterwerk het Piano Concerto in A minor. In 1896 vertrok Grieg op een staatsbeurs naar Italië. De ontmoeting met Franz Liszt, die hem vanaf dat moment zeer steunde en de artistieke kringen in Rome gaven hem nieuwe inspiratie en zelfvertrouwen. In 1870 keerde hij terug naar Oslo. In 1871 richtte hij de Muziekvereniging in Oslo op en was daar directeur van het Filharmonisch Gezelschap.

De tien bundels van Lyrische Stücke, met hun simpele, intieme stemmingsbeelden, speelden een belangrijke rol Grieg's naamsbekendheid en geliefdheid in ieder huis in Europa waar piano werd gespeeld. In zijn eigen tijd al, bezorgden zijn pianocomposities hem de titel "De Chopin van het Noorden".

Henrik Ibsen vroeg aan Edvard Grieg om de incidentele muziek voor Peer Gynt (1876) te schrijven en de muziek die hij componeerde werd een van de belangrijkste werken van de jaren 70. Tijdens zijn eigen leven werd Peer Gynt een daverend internationaal succes, dankzij, de twee orkestrale suites die de muziek toegankelijk maakten voor de concertzaal (1888,1891).

Van 1880-82 was Grieg dirigent van de Muziekvereniging Harmonie te Bergen In 1885 vestigde hij zich voorgoed op zijn landgoed Troldhaugen bij Bergen.

Hoewel hij een groot deel van zijn tijd besteedde aan het spelen of dirigeren van concerten - hij maakte tot aan zijn dood uitgebreide Europese concertreizen - nam zijn oeuvre elk jaar toe.

Grieg was getrouwd met zijn nicht Nina Hagerup, die een begaafd zangeres was en zeer ijverde voor zijn liederen. Hij was bevriend met Julius Röntgen, Liszt, Tsjaikovski, Brahms, Reger en Mengelberg.

Grieg ontving vele onderscheidingen, waaronder eredoctoraten van Cambridge en Oxford. Zijn begrafenis in 1907 was bijna een nationale aangelegenheid.

In zijn muziek ontwikkelde Grieg, na aanvankelijke invloeden van Medelssohn en Schumann, een zeer persoonlijke stijl. Sterk geïnspireerd door de Noorse folkloristische muziek, vond Grieg zijn kracht zowel als zijn begrenzing in het romantisch nationalisme, waarvan hij de muzikale vertegenwoordiger bij uitstek was. Vanaf 1870 verschenen er impressionistische elementen in zijn werk zoals parallelle akkoordprogressies en niet- functionele harmoniek.
Zijn liederen zijn zeer populair geweest. Van zijn orkestmuziek worden vooral de Holbergssuite en de toneelmuziek bij Ibsens Peer Gynt nog steeds uitgevoerd.

Wat Grieg met zijn muziek beoogde, verklaarde hij als volgt: "Kunstenaars als Bach en Beethoven hebben kathedralen en tempels op grote hoogten gesticht; ik wilde, zoals Ibsen het uitdrukte, woonplekken voor mijn medemensen bouwen, waar zij zich thuis voelen en gelukkig moeten zijn, en ik heb geprobeerd, een nationale kunst te scheppen door het zoeken naar de bron van de Noorse volksziel."

Werken: pianomuziek, 10 bundels Lyrische Stücke, Holbergsuite, sonate (1865); orkestwerken Holbergsuite voor strijkorkest(1884-85), Peer Gynt Suite (I, 1888; II, 1891); pianoocncert (1868); kamermuziek: 3 vioolsonates, cellosonate, 2 strijkkwartetten; koorwerken; toneelmuziek: Olav Trygvason (onvoltooid), Sigurd Jorsalfar (1872), Peer Gynt (1876); liederen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.