muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eduard van Beinum

Eduard Alexander van Beinum geb. 3-9-1900 in Arnhem, gest. 13-4-1959 in Amsterdam
Nederlands dirigent

Eduard van Beinum kwam in 1917 als altist bij de Arnhemsche Orkest Vereniging en werd een jaar later
leerling aan het conservatorium in Amsterdam en kreeg hier een opleiding in viool-, altviool- en pianospel. Hij studeerde o.a. bij J.B. de Pauw, B. Zweers en kreeg compositieleer van Sem Dresden.

Pas 17 jaar oud kreeg hij reeds van het orkest van zijn geboorteplaats een aanstelling als violist waarna hij zich specialiseerde in het leiden van een orkest en als dirigent ging werken in Schiedam (1921-1930), Zutphen en Haarlem (1927-1931).

In 1931 werd hij tweede dirigent van het Concertgebouworkest in Amsterdam in 1938 eerste dirigent naast W. Mengelberg. Van Beinum trad in bijna alle grote steden van Europa op als gastdirigent.

Bovendien volgde hij in 1946 Albert Coates op als dirigent van het Filharmonisch Orkest van het Stoll Theater in London.

Van 1949-52 was hij dirigent van het Londen Philharmonic Orchestra. Hij maakte in 1954 (met het Concertgebouworkest) en in 1955 een concertreis door Amerika en werd in 1956 benoemd tot vaste dirigent van het Philharmonic Orchestra in Los Angeles.

Eduard van Beinum was een veelzijdig dirigent, bekend om zijn vertolkingen van Bruckner.

Na de dood van de dirigent, die vaak op tournee was in het buitenland en die diverse platen opnam, werd de stichting 'Eduard van Beinum' opgericht, die de contacten tussen musici moet bevorderen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.