kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edo de Waart

Nederlands orkestdirigent, geboren 1 juni 1941 in Amsterdam.

De Waart studeerde hobo bij Haakon Stotijn en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

In 1963 werd hij als hoboïst aangesteld bij het Concertgebouworkest.

In 1964, op de leeftijd van 23 jaar, won De Waart in New York het Dimitri Mitropoulos dirigentenconcours. Daarna mocht hij een jaar werken als assistent-dirigent voor Leonard Bernstein die het New York Philharmonic Orchestra leidde.

Na zijn terugkeer naar Nederland werd De Waart aangesteld als assistent-dirigent van het Concertgebouworkest onder Bernard Haitink.

In 1967 kreeg De Waart de leiding van het toenmalige Nederlands Blazers Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Van dit orkest was hij tevens artistiek directeur van 1973 tot 1979.

In 1975 maakte De Waart zijn debuut bij het San Francisco Symphony Orchestra. Het jaar erop werd hij er eerste gastdirigent, en van 1977 tot 1985 was hij er artistiek directeur. In zijn tijd te San Francisco maakte De Waart kennis met John Coolidge Adams wiens werken hij sindsdien regelmatig dirigeert en ook op cd heeft vastgelegd.

Van 1986 tot 1995 was hij chef-dirigent van het Minnesota Orchestra.

In 1989 keerde De Waart terug naar Nederland om chef te worden bij het Radio Filharmonisch Orkest, een functie die hij 16 jaar bekleedde. Nadien werd hij benoemd tot eredirigent bij dit orkest.

In 1995 werd De Waart chef-dirigent van het Australische Sydney Symphony Orchestra, een post die hij in 2004 heeft verlaten, om chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra te worden.

Naast symfonische werken dirigeert De Waart veel opera. Al vanaf 1970 heeft hij productie bij De Nederlandse Opera geleid, en hij was chefdirigent vanaf 1999. In 2002 maakte De Waart echter zijn voortijdig vertrek (per 2004) bij de DNO bekend wegens een verschil in artistieke visie.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Edo_de_Waart

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.