muziekbus
Dit artikel is 15-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edmund RubbraCharles Edmund Duncan-Rubbra, Brits pianist en componist, geboren Northampton 23 mei 1901, gestorven Gerrards Cross 14 februari 1986.

Edmund Rubbra was al heel jong bezig met muziek. Hij werkte na zijn school op een treinstation en tegelijkertijd bleef hij dagelijks voor en na zijn werk harmonie, contrapunt, piano en orgel studeren. Rubbra was eerst leerling van Cyril Scott op wiens advies hij zich aanmeldde voor een beurs voor het Royal College of Music in Londen, waar Cyril Scott ook lesgaf. Hij kreeg de beurs en studeerde nog bij Gustav Holst en Ralph Vaughn Williams.

Tijdens zijn militaire dienst in de Tweede Wereldoorlog richtte hij een pianotrio op.

Na de oorlog werd Rubbra muziekdocent aan de universiteit van Oxford. In 1948 bekeerde hij zich tot het katholicisme.

In 1949 werd hij dr. honoris causa van de Durham University.

Rubbra's muzikale persoonlijkheid uitte uit zich het sterkst in zijn orkestwerken en koorcomposities, waarin het melodische element overheersend is. Zijn symfonieën vormen de kern van zijn oeuvre. Rubbra behoort tot de vooraanstaande hedendaagse Engelse componisten.
Hij maakte ook naam als schrijver over muziek en als pianist.

Rubbra schreef talrijke artikelen tijdens zijn leven, zowel over zijn eigen muziek als over die van anderen, waaronder Gerald Finzi, Constant Lambert, John Ireland, Hindemith, Vaughan Williams, Gustav Holst, Benjamin Britten, Bach, Scriabin, Bartok en Shostakovich. In de jaren vijftig schreef hij "Gramaphone Notes" voor The Mont, een katholiek tijdschrift dat in Engeland werd uitgegeven. Rubbra maakte ook verscheidene spraakopnamen voor de BBC.

Rubbra componeerde orkestwerken: o.a. 11 symfonieën, pianoconcerten, een vioolconcert, een altvioolconcert; kamermuziek: o.a. 4 strijkkwartetten, Pianotrio; koorwerken: o.a. The morning watch (1941), Festival Te Deum (1951), madrigalen, motetten en missen; pianomuziek en liederen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.