muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edmund Eysler

(eig. Eisler) geb. Wenen 12-3-1874, gest. Wenen 4-10-1949
Oostenrijks operettecomponist

Eysler studeerde aan het conservatorium in Wenen, waar hij les kreeg van Robert Fuchs in compositie en zich liet opleiden tot pianoleraar en dirigent. In het begin schreef Eysler 'serieuze' muziek en hield zijn hoofd boven water door pianoles te geven. In 1898 trouwde hij met Poldi Allnoch en kreeg twee dochters.

Eysler schreef het ballet Schlaraffenland wat echter niet opgevoerd werd aan de Hofopera omdat de directeur Gustav Mahler het te kostbaar vond. Ook zijn opera der Hexenspiegel werd door Gustav Mahler afgekeurd, deze vond de muziek te eenvoudig. De opera werd nooit uitgevoerd, maar de uitgever Weinberger publiceerde de opera wel.
Uit de muziek van der Hexenspiegel componeerde Eysler een operette en Bruder Straubinger ontstond. Op 20 februari 1903 werd in het theater in Wenen de operette Bruder Straubinger opgevoerd met in de hoofdrol Alexander Girari en werd een groot succes. Na dit succes schreef Eysler 60 operettes waarmee hij zijn stempel drukte op de Duitse en Oostenrijkse muziekwereld. Internationaal had hij echter weinig succes vanwege het volkse Weense karakter van zijn muziek.

Na de W.O. I publiceerde hij weer een zeer succesvolle operette Die gold'ne Meisterin. Hiermee won hij Wenen voor zich en de operette werd talrijke malen opgevoerd. Vanwege zijn Joodse afkomst werd zijn muziek tijdens de W.O. II verboden. Hij vluchtte echter niet en werd door familie en vrienden geholpen om onder te duiken. Hij was en bleef een zeer geliefde en gerespecteerde figuur in Wenen ook na de oorlog. In 1947 had hij zijn laatste grote succes met de operette Wiener Musik. Door een vreselijke val van het podium stierf Edmund Eysler op 4 oktober 1949 en werd naast Eduard Strauss begraven.

Werken: 2 balletten; 3 opera's; dansmuziek; liederen; pianomuziek; 60 operettes.
Bron: www.planet-vienna.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.