muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edita Gruberova

Edita Gruberová geboren 23-12-1946 in Bratislava, Slowakije (vroeger deel van Tsjechoslowakije
Slowaakse coloratuursopraan

Edita Gruberova studeerde aan het conservatorium van Bratislava, alsook in Praag en Wenen.

Gruberova maakte haar debuut in 1968 in Bratsilava als Rosina (Il barbiere di Siviglia van Rossini) en twee jaar later werd ze geëngageerd als de Koningin der Nachten in Mozarts Die Zauberflöte aan de Weense Staatsopera.

In 1972 werd zij een vast lid van dit gezelschap en legde zij de basis voor een succesvolle internationale carrière, in het bijzonder in coloratuursopraan rollen.

Als Koningin der Nachten maakte zij haar debuut in Glyndebourne in 1974 en aan de Metropolitan Opera in 1977. In 1977 verscheen zij eerst op het Salzburg Festival als Thibault (in Don Carlo van Verdi) onder leiding van Herbert von Karajan.

Overige grote successen waren optredens als Zerbinetta, Gilda, Violetta, Lucia, Konstanze, Manon en Oscar; haar debuut in Covent Garden was als Giulietta in I Capuleti e i Montecchi (bellini) in 1984.
Gruberova zong Donna Anna in La Scala in 1987; Marie (La fille du régiment, 1987) en Semiramis (1992) in Zürich; en Queen Elizabeth I (Roberto Devereux) in Wenen in 1990.

Gruberova heeft zich vooral verdienstelijk gemaakt als zangeres van de grote 'Bel Canto' rollen uit de opera's van Bellini en Donizetti. Maar zij is ook een volmaakt liedzangeres.

Edita Gruberová heeft een stem met een grote tonale helderheid, vlugheid en bekwaamheid om hoge noten met grote kracht te zingen. Zij heeft veel opnamen gemaakt en is kamerzangeres van Oostenrijk.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.