muziekbus
Dit artikel is 24-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edison Award

De Edison Award is een van de oudste muziekprijzen in de wereld en de oudste muziekprijs in Nederland. Sinds 1960 wordt deze onderscheiding voor "geluidsdragers van bijzondere kwaliteit" uitgereikt. Alleen de Amerikaanse Grammy is 1 jaar ouder dan de Nederlandse Edison.

De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison award bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d'Hont.

Naar het voorbeeld van de Grammy (die in 1957 is verzonnen en in 1959 voor het eerst werd uitgereikt) werd door de toenmalige Nederlandse Commissie Collectieve Grammofoonplaten Campagne (CCGC) de Edison ingesteld als 'een jaarprijs voor artiesten, die met hun platenoeuvre van dat jaar de beste prestatie - naar het oordeel van jury - in hun genre gegeven hebben'. Auteur Dimitri Frenkel Frank verzon de naam Edison als eerbetoon aan de uitvinder van de phonograaf: Thomas Alva Edison. Hij was het ook die met het idee van het Grand Gala du Disque kwam, dé gala avond waar de Edisons uitgereikt zouden worden en waar een keur aan nationale en internationale artiesten zou optreden. Op 22 oktober 1960 werden de eerste Edisons uitgereikt in het Concertgebouw in Amsterdam. Het eerste gala duurde in totaal 7 uur en kende ongeveer 50 acts. Daarvan ontvingen er vijf een Edison.

De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. De Edison Music Award voor Pop, de Edison Classical Music Award voor klassiek en de Edison Jazz Award voor jazz. Soms wordt er een oeuvreprijs uitgereikt. De Oeuvre Edison werd in 2006 uitgereikt aan Ramses Shaffy en Rita Reys.

www.edisonaward.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.