muziekbus
Dit artikel is 21-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ebenezer Prout

Engels muziektheoreticus, componist, organist en pianist, geboren Oundle, Northamptonshire, 1 maart 1835, gestorven Hackney, Londen, 1909

Prout kreeg enkele pianolessen van Charles Salaman, maar was verder autodidact. Hij bezocht de universiteit van Londen, maar koos al snel voor een carrière in muziek. Prout ontwikkelde al vroeg een liefde voor orkestmuziek. Zijn fascinatie voor het orkest begon al toen hij nog maar 17 jaar was. In die tijd bracht hij een groep muzikanten bijeen in Priory House School, die hij trainde.

Van 1861 tot 1873 was Prout organist aan de Union Chapel in Islington. In die tijd rees zijn ster als componist tot grote hoogte. De Britse Society of Musicians kende Prout in 1862 de eerste prijs toe voor zijn String Quartet (Op 1) en vier jaar later voor een Piano Quartet (1865). In 1885 maakte Richter zijn debuut op het Birmingham Festival met een symfonie van Ebenezer Prout. Prout had ook drie andere symfonieën, orgelconcerten en de bekende dramatische cantate Alfred gecomponeerd.

Van 1871-74 was Prout redacteur van het Monthly Musical Record en van 1874-79 was hij muziekcriticus voor de Academy.The Orchestra

Prout's carrière als componist werd uiteindelijk overschaduwd door zijn groeiende bekendheid als auteur van theoretische muziekwerken in de Engelse taal.

Prout's eerste boek Instrumentation (1876) was jarenlang het bekendste en fascinerendste boek over dat onderwerp in het Engels, omdat andere boeken over dat onderwerp vanwege hun prijs en taal voor velen lange tijd niet bereikbaar waren.

In 1879 werd Prout benoemd tot docent harmonie en compositie aan de Royal Academy in Londen en werd muziekcriticus van het Athenaeum. In 1884 werd hij leraar aan de Guildhall School of Music.

Prout dirigeerde veertien jaar lang de Borough of Hackney Choral Association. Daarna nam hij Händel's werken onder zijn hoede, waarbij zijn editie van Messiah een ongewone controverse opriep. Prout's versie van Samson werd gebruikt op het Leeds festival van 1880.

In 1894 werd Ebenezer Prout benoemd tot hoogleraar muziek aan de universiteit van Dublin. Bovendien werd hij doctor honoris causa in Dublin en Edinburgh. In deze periode trainde hij niet alleen zijn studenten, hij gaf ook series memorabele openbare lezingen, waaronder die over de Bach cantates, geïllustreerd met door hem getrainde zangers.

Het was ook in deze periode waar zijn belangrijkste theoretische werken thuishoren, welke klassiekers werden en in vele talen werden vertaald. Prout introduceerde edities van vele van de klassieken.

Hoewel Prout een groot pleitbezorger voor Bach en Händel was, was hij tegelijkertijd een leider in de modernistische beweging. Toen Wagner, Liszt, Berlioz, Dvorak, Brahms .. de modernisten van gisteren waren, was Prout hun voorvechter. Voor degenen die de partituren van deze componisten niet te pakken konden krijgen, bevatten Prout's werken grote uittreksels van die in zijn eigen bezit en deze hebben de nieuwe Engele componisten het licht laten zien.

Prout's standpunt over muziek was gebouwd op muziek als een kunst van geluid. Hij leidde alles af van de componisten, waarbij hij zijn theorieën op echte voorbeelden baseerde, gevonden in de partituren van classicisten en modernisten.

Zijn werken, negen in totaal werden in de korte tijd van negen jaar geschreven: Harmony, its Theory and Practice (1889, herzien 1901: 20 edities tegen 1903), Counterpoint (1890), Double Counterpoint and Canon (1891), Fugue (1891) Fugal Analysis (1892), Form (1893), Applied Forms (1895), The Orchestra, Vol I (1898), The Orchestra, Vol II (1899).

Onder zijn vele studenten waren Arthur Goring Thomas, Eugen d'Albert, Henry Wood, Edward German en zijn eigen zoon Louis Beethoven Prout (1864-1943), die ook muziektheoreticus was.

Ebenezer Prout was een componist van orkestmuziek, kerkmuziek, koorwerken en kamermuziek.

websites: www.havergalbrian.org, en.wikipedia.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.