muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dutch-Swing-College-Band

Dutch Swing College Band

jazz-ensemble dat alle vijf de continenten heeft bezocht en met succes. De band heeft in de naoorlogse jaren een belangrijke pioneersrol vervuld en vele toenmalige jongeren in de ban gebracht van de in Noord-Amerika ontstane muziekvorm; de jazz.

De band verscheen ontelbare malen op de beeldbuis en in film-produkties. Vele groten uit de jazzwereld werden in de loop van zijn bestaan door het DSC begeleid: van Sidney Bechet via Joe Venuti, Rita Reys tot Teddy Wilson. De invloed van het DSC op het Nederlandse jazz-gebeuren werd in de loop der jaren zo groot, dat men ging spreken van een "Haagse School"!

Een gelukkige bijkomstigheid is wel, dat de Dutch Swing College Band zich nooit heeft geprofileerd als een show- of glitterorkest. De musici zijn er vrijwel altijd in geslaagd hun publiek in de eerste plaats te boeien met voortreffelijke jazzvertolkingen, waarbij goedkope showelementen ten ene male ontbraken.

In 1960 werd het DSC een beroepsorkest en hoewel hun muziek evolueerde en ondanks de vele mutaties die in het orkest plaatsvonden bleven de muzikale produkties van het DSC in tegenstelling tot de vele navolgers, het visitekaartje van de traditionele jazzmuziek van eigen bodem.

Na Frans Vink Jr (1945-'46), Joop Schrier (1955-'60) en Peter Schilperoort berust de DSC-leiding bij Bob Kaper.

Na de dood in 1990 van inspirator Peter Schilperoord, die 40 jaar bandleider was (1946-'55 & 1960-'90), was het aan de inzet van de nieuwe leider Bob Kaper te danken dat de Dutch Swing College Band is blijven voortbestaan. Terug in de originele line up van zeven man, waaronder vier blazers, geven ze met hun eigen muzikale aanpak de dixieland, boogie woogies, stomps en bluesnummers gestalte.

De meest opvallende eigenschap van het DSC, ondanks alle reeds genoemde veranderingen, is van het begin af aan altijd geweest een eigen, zeer herkenbaar, geluid. Dus eigen interpretaties, arrangementen of composities en geen kopiƫn van opnamen van oude Amerikaanse meesters. Kortom een geheel eigen muzikale aanpak.

Herman Openneer/Nederlands Jazz ArchiefKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.