muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Duncan Browne

Duncan Browne heeft in 1979 een Top 10-hit met 'The Wild Places' (1978).

Duncan Browne werd op 25 maart 1947 geboren, hij groeide op als enig kind. De kleine Duncan wilde niets liever dan in de voetsporen van zijn vader (een piloot bij de Britse luchtmacht) treden, maar vanwege gezondheidsproblemen werd hij afgekeurd. Een alternatief vond Browne op het toneel en in de muziek. Hij studeerde aan de befaamde London Academy of Music and Dramatic Art. Hoewel hij maar moeilijk kon kiezen tussen acteren of musiceren, was hij muzikaal het eerst succesvol. Al in 1968 verscheen zijn eerste solo-album Give Me Take You.

Na een uitstapje op het witte doek in de Duitse film Zeit fur Traume, concentreerde Brown zich weer op de muziek. Van het album Duncan Browne (1973) kwam de eerste Britse singelhit Journey. Het nummer bereikte de top 20 en werd vooral bekend vanwege de uitzonderlijke solo op een Spaanse gitaar. Journey werd in Engeland verkozen tot 'most unusual single of the year'.

Na dit succes besloot Bronwne meer popwerk te gaan doen. Hij verruilde zijn klassieke instrumenten voor de elektrische gitaar. Na een kortstondige samenwerking met de band Metro, brak op popgebied de meest succesvolle periode aan. Zijn langspelers The Wild Places uit 1978 en Streets of Fire uit 1979 verkochten allebei goed. De singel The Wild Places werd in een groot aantal Europese landen een hit.

In de jaren tachtig verlegde Browne zijn creatieve aspiraties richting theater, televisie en films. Hij maakte talloze 'scores' en soundtracks voor televisie en film. Bekend werd onder andere de muziek voor The Essential Guide to the History of Europe, een driedelige film van de BBC.

In de beginjaren '90 begon Browne aan een nieuw soloproject waarvan hij het einde helaas nooit zou beleven. Op 28 mei 1993 stierf Duncan Brown aan kanker. Het album Songs of Love and War werd door vrienden (waaronder Colin Blunstone) voltooid en op de markt gebracht.

Websites: www.progwereld.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.