kunstbus
Dit artikel is 24-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

drumband

Een drumband is een groep mensen die op idiofone en membranofone muziekinstrumenten spelen. Op straat vaak vergezeld door een groep majorettes. Het verschil tussen een drumband en een blaasorkest, zoals een fanfare, is dat een drumband uitsluitend gebruik maakt van slagwerkinstrumenten.
De traditionele drumbands hebben de volgende instrumenten: scherpe kleine trom (of trommel), doffe paradetrom, tenor trom, grote trom, bekken. Later kwamen daarbij tamboerijn (beatring), woodblock, cowbell en bongo's.

Al ver voor 1980 kwam er een wijziging in het instrumentarium: de marchingbells (of lyra's), klokkenspel en timp toms deden hun intrede in de drumbandwereld, hierdoor werd het voor de drumband mogelijk om zelfstandig melodie├źn ten gehore te brengen en zonder fanfarekorps of harmonieorkest op te treden.

De laatste jaren zijn er opnieuw spectaculaire veranderingen in het instrumentarium: de meeste drumbands zijn tegenwoordig eerder malletbands (ook wel Melody Percussion Ensembles genoemd). Het woord mallet is afkomstig uit het Engels en betekent: hamer. Het refereert aan de stokken waarmee de instrumenten bespeeld worden.
Het instrumentarium van een malletband bestaat uit:
Kleine trom met woodblock en eventueel koebel of agog├┤
Grote trom
Tenor trom
Claves
Bekken of cymbal
Beatring of tamboerijn
Bongo's
Timp toms (zowel 3, 4, 5 als 6 vellig)
Timpanes
Marchingbell of lyra (is niet hetzelfde als een klokkenspel! Een marchingbell is eenzelfde soort instrument als een xylofoon, maar dan met metalen klankplaatjes. Een marchingbell is ook onbespannen! Een bespannen marchingbell heet een metallofoon)
Klokkenspel
Xylofoon
Marimba
Vibrafoon
Metallofoon
Hi-hat (voor concerten)
Pauk (voor concerten)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Malletband.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 149.