muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Doris Hochscheid

Nederlandse celliste

Website: Doris Hochscheid studeerde bij Dmitri Ferschtman aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam.

In 1992 was zij prijswinnares van het Tromp Concours in Eindhoven.

In 1996 behaalde zij het einddiploma uitvoerend musicus met hoogste onderscheiding. Daarna zette zij haar studie voort bij Melissa Phelps in Londen en, met een beurs van het Fonds voor de Podiumkunsten, bij Philippe Muller in Parijs.

In 1996 en 1997 nam zij op uitnodiging deel aan het Tanglewood Festival, waar zij beide keren werd onderscheiden met de 'Prize for an Outstanding Cellist'.

Zij werkte mee aan talrijke radio- en cd-opnames en concerteerde in onder andere Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Duitsland en Amerika. Zij treedt regelmatig op als soliste met diverse orkesten. Naast bekende celloconcerten als die van Haydn, Saint-Saëns en Sjostakovitsj voerde zij ook minder bekend werk uit zoals Poème van de Nederlandse componiste Henriëtte Bosmans, het Celloconcert opus 58 van Prokofjev en de Cello Symphony van Britten.

Doris Hochscheid heeft een grote passie voor kamermuziek. Met de pianist Frans van Ruth vormt zij al vele jaren een hecht duo dat recitals in binnen- en buitenland geeft en regelmatig CD's opneemt.
Het spelen van hedendaagse muziek is voor Doris Hochscheid even essentieel als inspirerend. Sinds 1999 is zij dan ook vast lid van het Asko Ensemble.
sinds 2003 doceert zij Hedendaagse Kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam.

Zij werkte met componisten als Van der Aa, Andriessen, Goebaidoelina, Kagel, Knussen, Ligeti en Stockhausen en speelde premières van speciaal voor haar geschreven werken als 'Cordes Invisibles' voor cello, piano en tape van Roderik de Man, in 2005 bekroond met de eerste prijs tijdens het Concours de Musique Electroacoustique in Bourges.

Naast het standaard repertoire houdt zij zich onder andere bezig met een meerjarenproject gewijd aan Nederlandse muziek voor cello en piano.

Met Frans van Ruth, violiste Jacobien Rozemond (gaat het Janácek Trio ) en altviolist Sven Arne Tepl vormt zij sinds 2005 het Amsterdam Bridge Ensemble, dat concerten geeft waarin duo- en trio- en kwartetbezettingen elkaar afwisselen. Daarnaast speelt zij met Daniel Rowland, Ivar Berix en Frank van de Laar in het Raido Ensemble.

Sinds 2006 is zij tevens docente Alexander techniek voor de strijkersafdeling.

Doris Hochscheid bespeelt een Bernardel-cello, haar ter beschikking gesteld door een bewonderaar.

Websites: www.dorishochscheid.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.