kunstbus
Dit artikel is 27-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Domenico CimarosaDomenico Cimarosa geb. 17-12-1749 in Aversa bij Napels - gest. 11-1-1801 in Venetië
Italiaans componist

Cimarosa was de zoon van een metselaar en een wasvrouw en werd al vroeg wees. Hij was zeer arm en bezocht de armenschool van de minorieten in Napels.

In 1761 ging hij naar het Conservatorio S. Maria di Loreto en kreeg daar elf jaar lang les van o.a. G. Manna, I. Galli, A. Sacchini en ook N. Piccini.

Il Maestro di Capella van Domenico Cimarosa

Daarna leefde hij afwisselend in Napels en Rome en componeerde talrijke opera's voor de grote Italiaanse operacentra en ook voor de opera's te St. Petersburg en Wenen en werd een geduchte concurrent van Paisiello, die hij in 1787 opvolgde als dirigent in St. Petersburg. Over een nu vergeten opera van Cimarosa L'impressario in angustie liet Goethe zich lovend uit, hij maakte zelfs twee gedichten op al bestaande melodieën van Cimarosa: Die Spröde en Die Bekehrte. In St. Petersburg schreef Cimarosa zijn beste serieuze opera La Vergine del sole.

In 1791 kwam Cimarosa naar Wenen waar hij Antonio Salieri opvolgde als hofdirigent. Daar componeerde hij zijn meesterwerk, de opera Il matrimonio segreto (Het geheime huwelijk; een blijspelopera) dat ook nu nog veel gespeeld wordt. Al bij de première in 1792 had dit werk zoveel succes dat het meteen de zelfde avond in zijn geheel herhaald werd.

In 1798 keerde hij terug naar Napels en deed in 1799 mee aan de Napolitaanse opstand. Hij werd gevangen genomen en ter dood veroordeeld. Alleen de voorspraak van enkele Europese vorsten en de inmenging van kardinaal Consalvi redde hem na 4 maanden cel van het schavot uit naam van koning Ferdinand IV. Hij week uit naar Venetië en stierf daar aan buikkanker. Vijftien jaar later is zijn buste, gemaakt door Canova, in het Pantheon te Rome geplaatst tussen die van Sacchini en Paisiello.

Cimarosa schreef o.a. kerkmuziek, 10 dramatische cantates, oratoria, 105 kleine zangstukken, soloconcerten, symfonieën en eendelige pianosonates. Het belangrijkst waren zijn 54 opera's die in de negentiende eeuw zeer populair waren, maar die daarna in vergetelheid raakten.

Cimarosa, een belangrijk vertegenwoordiger van de opera buffa, gebruikt een stijl die zeer nauw verwant is aan die van W.A. Mozart. Zijn humoristische composities zijn ongehoord licht en rijk aan melodieën Opera's (selectie): L'impresario in angustie (1786), Il Maestro di capella (1790), Il matrimonio segreto (1792), Le astuzie femminili (1794), Gli orazi e i curiazi (1796).
In zijn weinige ernstige opera's werd Cimarosa door Glück beïnvloed, vooral in de koorfragmenten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 11.