muziekbus
Dit artikel is 15-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dolly Parton

Dolly Parton - Jolene

Dolly Rebecca Parton (° 19 januari 1946 te Sevierville, Tennessee) is een populaire Amerikaanse countryzangeres, tekstschrijfster en actrice.

Muziek
Dolly Parton startte haar carrière als zangeres bij een lokaal radio- en televisiestation in het oosten van Tennessee. Ze verhuisde naar Nashville in het midden van de jaren '60. In 1967 trokken haar zangkunsten de aandacht van Porter Wagoner, die haar vroeg om bij hem in de Porter Wagoner Show te komen. Hier bleef ze zeven jaar, en hun duetten werden beroemd. Begin jaren '70 overschaduwde zij Porter en in 1974 vertrok ze om zich volledig op haar solo-carrière te richten. Over haar vertrek schreef ze toen 'I Will Always Love You', wat een van haar grootste hits werd.
Dolly vergaarde grote populariteit als zangeres en componist en won talrijke Country Music Awards in 1968, 1970, 1971, 1975 en 1976
In 1977 won ze haar eerste Grammy award, in de categorie beste vrouwelijke country performance met haar nummer "Here You Come Again." In 1980 won ze haar volgende twee Grammy's in de categoriën beste country nummer en beste vrouwelijke country performance. 8 Jaar later volgde nummer 4, in de categorie beste country performance in een duo of groep met het album Trio, wat ze in 1987 samen met Linda Ronstadt en Emmylou Harris heeft opgenomen. in 2000 won ze haar 5de Grammy, in de categorie beste samenwerking country met vocals met het nummer "After the Gold Rush" van het album "Trio 2" wat ze (net als Trio) heeft opgenomen met Linda Ronstadt en Emmylou Harris.

Film en TV
Midden jaren '70 was Dolly een veel geziene gast in tv specials en talk shows. In 1976 kreeg ze haar eigen country show met de titel Dolly. Deze show verdween echter na 1 jaar weer van de buis.
In 1980 maakte zij haar filmdebuut naast Jane Fonda en Lily Tomlin in de film Nine to Five. De door haar geschreven en gecomponeerde titelsong 9 to 5 leverde haar een Academy Award nominatie op in de categorie beste originele lied. Verder kreeg ze twee Golden Globe nominaties voor beste filmactrice in de categorie Musical/komedie en beste nieuwkomer van het jaar in een film - dames.
Andere films waar Dolly in meespeelde zijn onder andere The Best Little Whorehouse in Texas (1982), wat haar haar tweede Golden Globe nominatie opleverde als actrice, Rhinestone (1984), en Steel Magnolias (1989).

Copyright, This article is licensed under the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dolly_Parton.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.