muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Doe-Maar

Doe MaarNederlands populairste popgroep aller tijden.

Doe Maar wordt in 1978 opgericht door Ernst Jansz en Piet Dekker. De basis was dan gelegd in een tournee die ze eerder dat jaar met Boudewijn De Groot maakten door de lage landen. Het eerste album is wat wijfelend, maar met de intrede van Henny Vrienten wordt een koers gevaren tussen ska en reggae en met optimistische teksten.
Een eerste hit wordt "32 jaar".
Met het melancholische album "Doris Day en andere stukken" (1982) ontwikkelt de groep zich tot de 'Hollandse Beatles'.

Doe Maar scoort begin jaren '80 hits met 'Smoorverliefd', 'Doris Day', '1 Nacht Alleen', 'Macho' en 'Sinds 1 Dag Of 2'. Twee keer staat de band op nummer 1, met 'De Bom' en 'Pa'.

De populariteit groeit uit tot beangstigende dimensies. Dat neemt niet weg dat er muzikaal verder wordt gezocht en men risico's niet uit de weg gaat. Wanneer de populariteit zelfs leidt tot extremiteiten in de pulppers heft de groep zichzelf in 1984 op. Jansz en Vrienten duiken dan sporadisch nog op als producer. Vooral Vrienten is nog actief op muzikaal vlak, maar nu eerder buiten de schijnwerpers.

In het jaar 2000 vindt een re√ľnie plaats. Het album Klaar wordt een succes en levert de Top 10-hit 'Watje' op. Hennie Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg treden vijftien keer in een uitverkocht Ahoy' op.

Websites: top2000.radio2.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.