muziekbus
Dit artikel is 13-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dmitry Sitkovetsky

Amerikaans violist en dirigent van Russische afkomst, geboren 27 september 1954 in Bakoe.

biografie
De ouders van Dmitry Sitkovetsky, geboren in Baku, Azerbeidzjan, waren allebei zeer muzikaal. Zijn vader was de violist Yulian Sitkovetsky, een zeer gerespecteerd virtuoos en zijn moeder was de evenzo bekende pianiste Bella Davidovich, die uiteindelijk samen met haar zoon zou concerteren op verschillende opnamen.

Na studies aan het conservatorium van Moskou verlaat Sitkovetsky in 1977 samen met zijn moeder de Sovjet Unie om naar de V.S. te gaan. Zijn vader was al in 1958 op 32jarige leeftijd gestorven. Sitkovetsky zet zijn studies voort aan de Juilliard School in New York. In 1979 verschijnt hij plotseling op het internationale toneel, doordat hij de in Wenen gehouden Fritz Kreisler Wedstrijd wint.

Sitkovetsky werd al snel een internationale ster, die toerde door de V.S. Europa en Azië en die veel opnames maakte. Hij zou ook zeer beroemd worden vanwege zijn talrijke transcripties voor viool en strijkensembles van werken van Johann Sebastian Bach, Sjostakovitsj, Haydn, Beethoven, Brahms, Dohnanyi, Bartók, Tsjaikovsky, Stravinsky en Schnittke. Zijn versie van de Goldberg Variaties voor strijkers zou in 1995 voor Nonesuch zeer succesvol opgenomen worden. Hij is sinds 1985 lid van ASCAP en zijn transcripties worden uitgegeven door Doblinger, Sikorski en Schirmer.

In 1987 verhuist Sitkovetsky naar Londen, waar hij in 1990 een kamerorkest sticht, het New European Strings Chamber Orchestra (NES CO), een groep die bestaat uit vooraanstaande strijkers uit Oost- en West-Europa. Hijheeft de groep regelmatig geleid op tournees door Europa en de V.S., daarbij in het bijzonder optredend op belangrijke muziekfestivals.

Tussen 1983 en 2002 was Sitkovetsky de artistiek directeur van een aantal muziekfestivals waaronder het Korsholm Muziek Festival in Finland (1983-1993 en 2002), het Seattle International Muziek Festival (1992-1997) en "The Silk Route of Music" Festival in Baku Azerbeidzjan (1999). Sitkovetsky is erin geslaagd enkele leidende solisten aan te trekken om op te treden met zijn groep, waaronder Martha Argerich, Vladimir Ashkenazy, Bashmet, Evgeny Kissin, Yuri Bashmet, Vadim Repin, Bobby McFerrin, Harrell, Maisky, Ohlsson, Penderecki, Alfred Schnittke, Rodion Schedrin en natuurlijk zijn moeder Bella Davidovich.

Van 1996 tot 2001 is Sitkovetsky chefdirigent van het Ulster Orchestra. In 2003 accepteert hij de aanstelling van muziekdirecteur van het Greensboro Symphony Orchestra, een post die hij in 2007 nog steeds bekleed. Een van Sitkovetsky's latere opnamen is onder meer de opname voor Hänssler Classics van volume een van de Mozart sonatas voor piano en viool, met de pianist/dirigent Antonio Pappano.

Het feit dat Sitkovetsky zich in toenemende mate bezig houdt met hedendaagse muziek, duidt op een levendige interesse om nieuw repertoire uit te voeren. Hij bracht de vioolconcerten van John Casken (1995)en Krzystof Meyer (2000) in première, beiden voor hem geschreven.
Voorts voert hij vaak werken uit van Dutilleux, Penderecki, Schnittke, Pärt en Schedrin, die verscheidene werken voor Sitkovetsky geschreven heeft, voor zowel de violist als de dirigent.

In 2005 voert hij twee belangrijke werken van John Corigliano uit, zijn Tweede Symfonie en de Rode Viool Suite in een concert waarin hij zowel viool speelt als dirigeert.
In mei 2007 was Sitkovetsky Artist-in-Residence op het Bodensee Festival in Duitsland, waar hij het Concerto van Brahms uitvoerde met het SWR Orkest. Hij dirigeerde de Südwestdeutsche Philharmonie, speelde een kamerconcert met Gary Hoffman & Konstantin Lifschitz, speelde solo Bach recitals en gaf meesterklassen.

Sitkovetsky bracht in mei 2008 The Gifts of the Magi in première, geschreven door Jakov Jakoulov naar O. Henry's (eigenlijk William Sydney Porter) beroemde verhaal en verteld door Peter Coyote, met het Greensboro Symphony.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.