muziekbus
Dit artikel is 07-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dizzy GillespieDizzy Gillespie (Cheraw (North Carolina), 21 oktober 1917 - Englewood (New Jersey), 6 januari 1993) was een Amerikaanse jazztrompettist, bandleider en componist. Hij begon met trompetspelen op z'n dertiende.

Gillespie verhuisde naar Philadelphia in 1935 om daar in 1937 met Teddy Hill een eerste ensemble te vormen. In het begin van de jaren veertig speelde hij reeds samen met jazz-grootheden Charlie Parker, Thelonious Monk en Kenny Clarke.

In 1945 begon hij zijn eigen kleine ensembles te leiden om de toen nieuwe muziek bebop te spelen. Hij leidde zijn eigen bigband gedurende de tijdsperiode van 1946 tot 1950 om in die periode dan faam te maken voor zijn pionierswerk in de jazzstroming waar de muziek bestond uit een fusie tussen jazz, Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse muziek. Zijn belangrijkste project uit de jaren zestig was een groep met onder andere James Moody. Hij deed destijds ook nog een gooi naar het presidentschap maar werd niet verkozen.

Dizzy in 1947 met zijn big band

Dizzie Gillespie schreef vele jazzklassiekers zoals Manteca, A Night in Tunisia, Birk's Works en Con Alma.

In de jaren zeventig en tachtig vervulde hij vooral de rol van gevestigde waarde op de scène en was het orgelpunt van een heropleving van de bopmuziek. In 1989 kwam er nog een CD uit met live opnames van Gillespie nummers. Gillespie speelde samen met een Big Band, de "Dizzy Gillespie and the United Nation Orchestra". De naam van dit album was : "Live at the Royal Festival Hall".

Hij vierde zijn vijfenzeventigste verjaardag nog met een seizoen optredens in New York, maar niet veel later werd kanker vastgesteld bij hem.

De leidinggevende theoreticus achter de bop-muziek, trompetvirtuoos, leraar en visionair jazzmuzikant overleed in 1993.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dizzy_Gillespie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.