kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Disco

Dé dancemuziek van de jaren zeventig en vroege jaren tachtig, ontstaan uit een kruisbestuiving van rhythm & blues-varianten, met name funk en Philly-soul en salsamuziek.

Disco is een muziekgenre dat zijn oorsprong vindt in de discotheken. Disco is de eerste muzieksoort die speciaal gericht is op dancepubliek en wordt gekenmerkt door een monotone, hypnotiserende en stuwende beat met een hoofdrol voor bas en hi-hat. Ook de synthesizer is vaak van belang, zoals in de zeer herkenbare producties van Giorgio Moroder.

Disco ontstaat begin jaren zeventig als een kalere, meer ritmische vorm van soul waarbij nummers zijn gebaseerd op een groove. Elementen uit de discomuziek zijn begin jaren '70 voor het eerst te horen, zoals Isaac Hayes' soundtrack bij de film Shaft uit 1971. In het algemeen kan gesteld worden dat de eerste disconummers in 1973 werden uitgebracht, hoewel velen Manu Dibango's Soul Makossa uit 1972 als de eerste disco opname beschouwen.

Toonaangevend zijn in eerste instantie de producties van Gamble & Huff (o.a. Three Degrees) en Casey & Finch (o.a. KC & The Sunshine Band, George McCrae), later bepalen vooral Giorgio Morodor (Donna Summer) en Bernard Edwards & Nile Rodgers (Chic, Sister Sledge) de klank van het genre.

De term "disco" wordt op 13 september 1973 voor het eerst gebruikt in het artikel "Discotheque Rock '72: Paaaaarty!", geschreven door Vince Aletti van het magazine Rolling Stone. Aanvankelijk waren de meeste disconummers enkel bedoeld voor het discotheek/dans publiek, in plaats van algemeen publiek, zoals radio luisteraars. Er zijn echter ook veel aspecten die naar het tegenovergestelde neigen; populaire radiohits werden ook in discotheken gedraaid, zolang ze een makkelijk te volgen patroon hadden, dichtbij 120 BPM (beats per minute). De meeste jaren '70 liedjes in het Disco genre hadden een makkelijk te herkennen vier/vier bass maat.

De commerciële hoogtijdagen van de disco begonnen in de jaren 1973-'74 met de hits 'Never Can Say Goodbye' van Gloria Gaynor (1973) en 'Rock your baby' van George McCrae (1974).

In New York ontketent discotheek Studio 54 met verlichte disco dansvloer de discorage. De cultfilm Saturday Night Fever wordt in deze discotheek opgenomen. De film leidt in Europa het begin van het disco tijdperk in. John Travolta, The Beegees en The Trammps worden wereldberoemd. Met het uitkomen van de discofilm Saturday Night Fever in 1977 was de rage op zijn hoogtepunt. Zelfs artiesten als de Bee Gees, Rod Stewart, KISS en de Rolling Stones bekeerden zich korte of langere tijd tot het genre.

In de discotheken schitterden de glitterbollen heel wat uurtjes boven de verlichte disco dansvloer terwijl de megahits van o.a. de Trammps, Bee Gees, Jacksons five, Abba, Tavares, Karen Young, Chic, Sister Sledge, Patrick Hernandez etc. voor een explosie op de dansvloer zorgden.

Tegelijkertijd keerde een aanzienlijke groep muziekliefhebbers zich nadrukkelijk tegen de discorage, die door hen als een leeghoofdig massaverschijnsel werd gezien. Deze aversie vond zijn weerslag in nummers als Dancin' Fool van Frank Zappa (1979), Gruppo Sportivo's Disco Really Made It (It's empty and I hate it) (1979) en In De Disco van Noodweer (1983).

Op het hoogtepunt eind jaren zeventig is disco de toonaangevende muzieksoort in de dansgelegenheden; de jaren erna wordt de muziek steeds electronischer en valt die uiteen in een aantal substijlen, waar uiteindelijk ook house weer uit voortkomt.

Op disco gebaseerde muziek (door discopuristen danspop genoemd) bleef tot eind jaren tachtig de populaire dansmuziek voor jongeren uit de mainstream. Het genre ging op in de (acid)-house.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Disco

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 105.