muziekbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dirk Schafer

Dirk Schäfer

Nederlands pianist en componist, geboren Rotterdam 25 november 1873, gestorven Amsterdam 16 februari 1931

Dirk Schäfer is de aartsvader van de Nederlandse pianotraditie.

Dirk Schäfer begon zijn pianostudies aan de Toonkunstmuziekschool te Rotterdam en studeerde daarna van 1891-94 aan het conservatorium te Keulen.
Nadat hij in Berlijn zijn studie voltooid had, maakte hij enkele concerttournees door Duitsland, België en Nederland.

In 1892 won Schäfer in Berlijn de Mendelssohn-prijs, waardoor hij de kans had beroemd te worden als pianovirtuoos op de internationale podia. Echter zijn opvattingen over het ware kunstenaarschap hielden hem hiervan terug; in zijn geschrift Het klavier, heeft Schafer zijn ideëen over het klavierspel en het kunstenaarschap uiteengezet.

Schafer was een uitzonderlijk begaafd vertolker van een zeer gedifferentieerd repertoire. Op latere leeftijd specialiseerde hij zich in het oeuvre van Chopin. Hij werd geprezen om zijn Chopin-vertolkingen, schreef ondermeer artikelen over pianotechniek en doceerde in Den Haag en Amsterdam.

Bekend werden zijn zogenaamde 'historische' concerten, waar Schäfer overzichten gaf van de pianoliteratuur, van Sweelinck tot Schönberg.

Een gevleugelde uitspraak van Schafer: 'Ik heb honderdmaal liever een pianist die er steeds weer uitraakt en er steeds weer inkomt dan een pianist die er nooit uitraakt en er nooit inkomt'.

Als componist streefde hij niet naar originaliteit, doch naar een zo zuiver mogelijke uiting van innerlijke aandoeningen. In zijn kleine werken drukte hij zich uit in een aan Chopin en Brahms verwant idioom met kenmerken van een eigen persoonlijkheid. Behalve werken voor piano componeerde Schäfer voor orkest de Javaanse Rapsodie, Suite Pastorale, een pianokwintet, een cellosonate, vioolsonates, liederen en koorwerken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.