kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dirk Brosse

Dirk BrosséDirk Brossé geboren Heusden bij Gent 18 februari 1960
Vlaams componist en dirigent

Dirk Brossé is muziekdirecteur van het Tokyo International Music Festival en van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

Wereldwijd dirigeert hij voorname orkesten waaronder The London Philharmonic Orchestra, The Philharmonic Orchestra of Shanghai, het KBS Symphony Orchestra van Zuid-Korea, The World Symphony Orchestra te Japan, The Ulster Symphony Orchestra of Northern Ireland, The Camerata St. Petersburg, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, The London Symphony Orchestra en de Nationale Orkesten van Venezuela, Colombia, Ecuador en België.

Dirk Brossé is in de eerste plaats een klassiek componist. Hij schreef liederen, kamermuziek en symfonische werken die worden uitgevoerd en opgenomen in meer dan 40 landen.
Zijn belangrijkste klassieke werken zijn:
La Soledad de América Latina, geschreven door Brossé in samenwerking met Gabriel Garcia Marquez n.a.v. de opening van de Wereldtentoonstelling te Sevilla in 1992; Artesia, een universele symfonie voor orkest, etnische solisten en boy soprano, gepatroneerd door de EU, creatie in 1995 in Brussel, Hoofdstad van Europa; The Birth of Music, voor symfonisch orkest en etnische instrumenten, gecreëerd i.o.v. Sara Lee DE in het Rijksmuseum te Amsterdam; Juanelo, het Karel V-Oratorium, gebaseerd op een libretto van Elie Saegeman en gecreëerd in de geboortestad van Keizer Karel in diens jubileumjaar 2000; de lied-cycli Eppur si muove en La Vida es un Sueno en de solowerken voor klarinet (War Concerto), cello (Elegy for Cello) en viool (het concertino Black, White and in Between en het concerto Sophia - een symfonisch gedicht voor viool en orkest).

Daarnaast schrijft Brossé soms ook symfonische muziek voor theater en film. De bekendste soundtracks zijn deze voor Daens (Academy Award Nomination 1993), Marie (Beste Franstalige Film op het Filmfestival van Venetië in 1994) en de stille film Visages d'Enfants uit 1925.

Brossé schreef de muziek voor de musicals Sacco & Vanzetti en Kuifje - De Zonnetempel, telkens in nauwe samenwerking met regisseur-scenarist Frank Van Laecke.

Dirk Brossé trad op in gerenommeerde concertzalen zoals het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, The Royal Festival Hall Londen, Seoel Arts Center, De Munt Brussel en werkte samen met topartiesten zoals o.a. Sabine Meyer, Julian Lloyd Webber, Anne Cambier, Claron McFadden, Derek Lee Ragin, Guy de Mey en op een breder muzikaal terrein met Toots Thielemans, Hans Zimmer, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Lisa Gerrard, Maurane, en Youssou N'Dour.

Bron: www.muziekcentrum.be

websites: www.dirkbrosse.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 12.