muziekbus
Dit artikel is 06-12-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

dirigent

Leider van een vocaal, instrumentaal of gemengd ensemble die controle uitoefent op de zuiverheid, het evenwicht, het samenspel en getrouwe weergave van de partituur. De dirigent oefent controle uit op de zuiverheid van het klankbeeld, zorgt voor het evenwicht van de klankkleur, het samenspel en getrouwe weergave van de partituur. De gebaren van de dirigent zijn dezelfde over de hele wereld. Met de rechterhand worden de maatsoort en het tempo aangegeven, de linkerhand geeft de klanksterkte en de inzetten voor de verschillende instrumenten of stemmen aan, treed regulerend op.

Zie ook takteren.

Orkestleider
Een orkestleider is een persoon die een orkest leidt. Als hij ook de rol van dirigent op zich neemt staat hij met een dirigeerstokje voor zijn orkest.
In de jazzwereld, in de swing en de easy listening is het gebruikelijker dat de orkestleider (Engels: bandleader) zelf meespeelt.
De orkestleider neemt beslissingen over het aanstellen van de musici ('het personeel') die hij in 'zijn' orkest opneemt. Hij neemt beslissingen over de te spelen stukken en de wijze waarop deze uitgevoerd worden; de intrumentatie, het tempo, de toonhoogte en dergelijke. Bij concerten van klassieke muziek speelt de orkestleider een grote rol en hij wordt op albums vrijwel altijd met name genoemd. In de jazz worden vaak zelfs de ensembles genoemd naar de naam van de orkestleider. nl.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.