muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dionysios Lavrangas

Dionysios Lavrangas geboren Argostolion 1864, gestorven Razata 1941
Grieks dirigent en componist

In 1895, kende het Olympisch Comité de compositie van het Olympisch Anthem toe aan de dichter Kostis Palamas (1859-1943) en de componist Spyros Samaras (1861-1917). Het werk van Samaras en Palamas, Ancient Greek Spirit was bedoeld voor de openingsceremonie.

De componist Dionysios Lavrangas werd ook gevraagd een werk te componeren op een gedicht van Ioannis Polemis (1862-1924). Het werk Pentathlon van Lavrangas en Polemis was bedoeld voor het officiële concert aan het einde van de eerste dag van de spelen.

Polemis en Lavrangas werd de compositie van een groot symfonisch gedicht voor solisten, orkest, kapel en koor toegekend. De Pentathlon, zoals Polemis het noemde bestond uit twee delen. Het eerste deel beschreef de binnenkomst van de atleten in het stadion, de offering van de stier en de verschillende atletische evenementen. Het tweede deel betrof de triomf van de Olympische winnaars en een laatste hymne aan Griekenland.

In zijn memoires beschrijft Dionysos Lavrangas, één van de belangrijkste contribuanten van de muzikale programma's van de Spelen, de voorbereidingen voor de openingsceremonie van de Spelen op 25 maart/6 april 1896.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.