muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dietrich BuxtehudeDietrich Buxtehude geboren Olderloe 1637?, gestorven 9-5-1707
Deens-Duits organist en componist

Magier des Nordens, 'Magier des Nordens', bijnaam van de musicus Dietrich Buxtehude. Hij was beroemd vanwege zijn uitzonderlijke improviseertalenten en zijn talenten als organist.

Buxtehude was leerling van zijn vader de organist Johannes Buxtehude en later waarschijnlijk van Lorentz te Kopenhagen.

Buxtehude was in 1657 en 1658 organist van de Maria-kerk te Helsingborg, van 1660 tot 1667 was hij organist te Helsingør.

Tegen het einde van 1667 werd hij organist van de Maria kerk te Lübeck, als opvolger van Franz Tunder, met wiens dochter (Anna Margareta) hij trouwde.

Zijn kerkelijke composities sluiten aan bij die van Tunder en Schütz; hij componeerde veel op Latijnse teksten voor het gymnasiumkoor, dat de kerkelijke diensten verzorgde.

Voor de 'Abendmusike' in Lübeck componeerde hij veel stukken, deels vocaal, deels instrumentaal, soms ook zelf 'Abendmusik' geheten. Deze werken maakten op de jonge J. S. Bach een diepe indruk.

Van zijn vocale werk is weinig overgebleven, H. Stiehl gaf enkele aria's uit, koorwerken zijn verschenen bij het Bärenreiter-Verlag en Spitta en Keller hebben zijn orgelwerken uitgegeven.
Het enige van zijn Abendmusiken dat bewaard is gebleven 'Das jüngste Gericht'(nam vijf avonden in beslag) is ook uitgegeven door Bärenreiter.

Het orgel waarop Buxtehude speelde is in de W.O. II verwoest.

Dietrich Buxtehude heeft vooral door zijn vrije orgelcomposities en door zijn gaven als organist grote invloed gehad in Noord-Duitsland

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.