muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dick van der Harst

Het huis der verborgen muziekjes, TV 1, "Fantastische emotionele en muzikale reis"Dick van der Harst geboren 1959
Nederlandse muzikant, arrangeur en componist

Dick van der Harst komt uit een muzikale familie, vader pianist, moeder violiste. Begon op 6 jarige leeftijd met vioollessen daarna piano en slagwerkles. Studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam alwaar hij in 1987 afstudeerde met een 9,5 cum laude. Heeft zich vanaf 1987 toegelegd op het bespelen van de bandoneon en is autodidact op dit bijzondere instrument.

Sinds 1989 is hij componist in residentie bij Het muziek Lod. Hij creëerde muziektheaterproducties met onder andere Thierry Salmon, Guy Cassiers, Alain Platel en sinds enkele jaren met Eric De Volder (Diep in het bos (1999), Vadria (2000), Zwarte vogels in de bomen (2002)). Hun eerste productie Diep in het bos werd geselecteerd voor het theaterfestival en kreeg een nominatie voor de Océ Podiumprijs.

Naast het muziektheaterwerk schrijft Van der Harst muziek voor zijn eigen ensembles (Audible Life Stream, Het huis der verborgen muziekjes) en voor anderen (o.a. Quatuor Danel en Oxalys). Zijn werk is verschenen op verschillende cd's.

Van der Harst gebruikt in zijn werk zowel jazz, klassiek als volksmuziek. Altijd opnieuw zoekt hij naar wat authenticiteit vandaag kan betekenen. In 2001 kreeg Van der Harst de Louis Paul Boon Prijs voor het engagement in zijn werk.

In het begin van het seizoen 2002-3 werd Zwarte vogels in de bomen hernomen, en is de langverwachte cd van Het huis der verborgen muziekjes gereleased onder de titel La casa de las musiquillas ocultas. Deze voorstelling gaat - net zoals Au fond du bois - opnieuw op tournee.
Dick van der Harst schrijft ook de muziek voor Chers Amis, het tweede project van Paola Bartoletti. Daarnaast bereidt hij een accordeonproject voor met Philippe Thuriot en Oxalys, en in het voorjaar 2003 gaat hij opnieuw aan de slag met Eric De Volder voor Achter 't eten. Hij werkt ook aan een project voor het Time Festival; deze editie staat de Ars Moriendi centraal.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.