kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dexy's-Midnight-Runners

Dexy's Midnight Runners is een Britse popgroep die bestond van 1978 tot en met 1986 en hits scoorde met Geno en Come On Eileen. Dexy's Midnight Runners werd opgericht in Birmingham, Groot-Brittannië door ex-leden van Killjoys, zanger Kevin Rowland en gitarist Al Archer, aangevuld met onder andere een blazerssectie. De bandnaam was geïnspireerd door een peppil, dexedrine. Muzikaal kwam de inspiratie vooral van jaren zestig-soulmuziek, het imago van de band uit de begintijd kwam van de Martin Scorsese-film Mean Streets.

Na een kleine hit met Dance Stance, haalde de groep in 1980 de eerste plaats in de Britse hitlijsten met het nummer Geno, een eerbetoon aan Geno Washington. Een paar maand later volgde de debuut-lp Searching For The Young Soul Rebels, die de top 10 haalde. In 1981 viel de groep grotendeels uit elkaar, alleen Kevin Rowland en Jim Paterson (trombone) bleven over.

Rowland en Paterson vormden een nieuw Dexy's Midnight Runners en aangevuld met The Emerald Express scoorde de band een wereldhit met Come On Eileen, gevolgd door het album Too-Rye-Ay (1982). De sound van de band was nu minder gebaseerd op soul en meer op Keltische muziek en de muziek van Van Morrison, Rowland noemde het resultaat Celtic Soul. Van Morrison coverde de band ook het nummer Jackie Wilson Said, dat een kleine hit werd.

Na het succes vertrok opnieuw een deel van de band (waaronder Paterson, die later weer terugkeerde) en pas 3 jaar later, in 1985, verscheen een nieuwe plaat: Don't Stand Me Down. Hitsucces had de plaat nauwelijks en een jaar later viel Dexy's Midnight Runners definitief uit elkaar. Kevin Rowland begon een solocarrière en heeft sindsdien 2 albums uitgebracht.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dexy's_Midnight_Runners'.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 6.