muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Desire-Emile Inghelbrecht

Désire- Emile Inghelbrecht

Désiré-Émile Inghelbrecht geboren Parijs 17-9-1880, gestorven Parijs 14-2-1965
Frans dirigent en componist

Inghelbrecht leerde al vroeg viool spelen en studeerde aan het conservatorium van Parijs, solfège en harmonie bij Taudou. Hij debuteerde bij de Société Nationale, met de orkestwerken Marine en Nénuphar au crépuscule.

Vanaf 1908 dirigeerde Inghelbrecht zowel opera als ballet in verscheidenen theaters in Parijs. Hij dirigeerde herhaaldelijk de Pasdeloup concerten en werd in 1924 benoemd tot muziekdirecteur van de Parijse Opéra- Comique en in 1933 van de Parijse Grand- Opéra.

In 1934 richtte hij het Orchestre National van de Franse radio op, dat hij vele jaren dirigeerde. Van 1945 tot 1950 was hij weer dirigent van de Grand- Opéra.

Inghelbrecht was zeer goed bevriend met Debussy, en zette zich voortdurend in voor diens werk.

Werken: kamermuziek: sonatine voor fluit en harp, kwintet voor strijkers en harp; orkestwerken: oa Symphonie brève, Cantique des créatures de St.-François voor koor en orkest; balletten; opera's; toneelmuziek; liederen; koormuziek; Geschriften: Le chef d'orchestre et son équipe, Mouvement contraire, Souvenirs dún musicien (9147), (met zijn vrouw Germaine Inghelbert) Claude Debussy (1953).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.