muziekbus
Dit artikel is 24-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Derek & The Dominoes

In 1966 vormt Clapton samen met bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker zijn eigen groep Cream. Met de eerste drie albums Fresh Cream, Disraeli Gears en Wheels of Fire en door energieke en uitgebreide tournees, verwierf Cream een internationale reputatie die amper onderdeed voor die van de Beatles en de Rolling Stones. Echter overdadig drugsgebruik resulteerde in een vaarwel-tour in 1968 en de goodbye-elpee in 1969.

Begin 1969 richtte Clapton samen met Steve Winwood, Rick Grech en Ginger Baker Blind Faith op. Na slechts één LP en één Amerikaanse tournee viel ook deze band uit elkaar.

Een tijd lang trad Clapton op als gastmuzikant met Delaney & Bonnie, die het voorprogramma van de tournee van Blind Faith hadden verzorgd. In de zomer van 1970 leidde dit tot de oprichting van Derek and The Dominos en de opnames voor de dubbel elpee Layla and Other Assorted Love Songs.
Layla was geïnspireerd op een moeilijke driehoeksverhouding tussen Clapton en zijn beste vriend George Harrison en diens vrouw Pattie, uiteindelijk huwde Eric haar in 1979 en het paar scheidde in 1988.
Derek and the Domino's strandde vanwege een overmatig druggebruik van Eric, de opnames van een tweede album werden afgebroken.
Layla wordt nog steeds gezien als één van de hoogtepunten in de populaire muziek. Onder andere de inbreng van gitarist Duane Allman bracht het geheel op een hoog niveau.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.