muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Denny Doherty

Dennis Gerrard Stephen Doherty, Canadese zanger en tekstschrijver, (Halifax, Nova Scotia, November 29, 1940 - January 19, 2007). Lid van de legendarisch folk-rockband The Mammas And The Pappas uit de jaren 60 die hits scoorde als Monday, Monday, California Dreaming, I Saw Her Again en Dedicated To The One I Love.

Denny Doherty zat samen met de Canadees Zal Yanovsky in the Halifax Three. In 1964 formeerden ze samen met Cass Elliot en Jim Hendricks, de toenmalige man van Cass, het kwartet Cass Elliot and the Big Three. Al snel werd deze groep, met daar aan toegevoegd John Sebastian, hernoemd tot The Mugwumps die opereerde vanuit een nachtclub in Washington. Ze brachten een single uit bij Warner Music, maar tegen het eind van het jaar viel ook deze groep uit elkaar.

Elliot begon vervolgens aan een solocarrière in Washington, D.C. Denny Doherty had zich aangesloten bij John en Michelle Phillips en het trio trad op onder de naam The New Journeymen. Ze vertrokken naar de Maagdeneilanden waar Cass zich al snel bij hen voegde. De groep The Mamas and the Papas was geboren.

The Mamas and the Papas behoorden tot de belangrijkste harmony-popgroepen die vanuit Zuid-Californië de basis legden voor de flower-power beweging. De combinatie van de mannenstemmen van John Philips en Denny Doherty en de vrouwenstemmen van Cass Elliot en Michelle Philips, zorgden voor een heel eigen geluid.

In 1969 ging de band tenonder aan interne ruzies en drugsmisbruik. Na de scheiding van John en Michelle ging de band uit elkaar. The Mamas and the Papas bracht in totaal vier albums uit.

Denny Doherty is vrijdag 19 januari 2007 overleden na een kortstondige ziekte in zijn huis nabij Toronto. Volgens familieleden sukkelde hij al sinds december met nierproblemen en moest hij dialyse ondergaan.

Mama Cass Elliot stierf in 1974, John Phillips in 2001. Michelle Phillips is het enige lid van de band dat nog leeft.

Websites: en.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.