muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Denis Gaultier

Denis Gaultier geb. Parijs 1597/1603?, gest. Parijs 1672
Frans componist en luitist

Hij werd ook wel 'Gaultier le jeune' (de jonge Gaultier) of 'Gaultier Paris' genoemd. Hij wordt vaak verward met zijn neef Ennemond Gaultier.
Denis Gaultier was een leerling van Charles Racquet (organist van de Notre-Dame van Parijs tussen 1618 en 1648), die hij eerde door het componeren van een Tombeau. Hij trouwde in 1635 met Françoise Daucourt.

Luitmuziek floreerde in Frankrijk aan het begin van de zeventiende eeuw en culmineerde in het werk van Denis Gaultier. Een verzameling manuscripten van Gaultiers composities onder de titel La Rhétorique des dieux (De retoriek van de goden, voor Anne de Chambré, 1652) bevat twaalf reeksen (een in elke toonsoort) zeer gestileerde dansen.
Elke reeks bevat een allemande, courante en sarabande, waaraan andere dansen kennelijk naar willekeur zijn toegevoegd; elke suite is dus eigenlijk een kleine bloemlezing van korte karakterstukken waarvan vele fantasievolle titels hebben.

Verder Pièces de luth sur trois différens modes nouveaux (bevat stukken van Ennemond, 1669) en Le Livre de tablature (1672), begonnen door Denis en afgemaakt door zijn leerling Montarcis, bevat stukken van Denis en Ennemond.

Zowel Denis als Ennemond werden beïnvloed door luitisten als Dufaut, Dubut le père, Jacques Gallot en Charles Mouton.

Bron o.a.: www.musicologie.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.