muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Delta Blues

Delta Blues is een muziekstroming uit het zuiden van de Verenigde Staten. De benaming "Delta-Blues" - ook wel: Mississippi-Blues - verwijst naar het Deltagebied van de staat Mississippi (niet te verwarren met de veel kleinere Mississippidelta zelf). Deze Delta is vooral bekend door zijn katoenvelden. Hart van de Delta Bluesscene is Clarksdale, Mississippi. Hier zou zich het kruispunt bevinden waar Robert Johnson zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht om een beter gitarist te worden (The Crossroads). Door de jaren werd het kruispunt van Highway 49 en Highway 61 bestempeld als "the Crossroad" door de talloze muzikanten op weg van het Zuiden naar Memphis, Chicago of New York om daar naam en faam te maken.

In de Delta ligt ook het plaatsje Tutweiler, waar W. C. Handy een man hoorde spelen op een gitaar, die de akkoorden vormde met een mes op de hals van de gitaar in plaats van de klassieke manier (slide guitar). Hij vond dit "de vreemdste muziek dat hij ooit gehoord had". Later was W. C. Handy de eerste "officiƫle" Blues componist, en wordt dan ook beschouwd als de ontdekker van de Blues. Een andere bekende Delta Bluesgitarist is Tony Joe White.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Delta_blues.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.