muziekbus
Dit artikel is 01-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Delaney Bramlett

Amerikaans songwriter, zanger en muziekproducer, geboren 1 juli 1939 Pontotoc - overleden 27 december 2008 Los Angeles.

De in Mississippi geboren Delaney Bramlett werkte tijdens zijn vijftigjarige carrière in de muziekindustrie samen met artiesten als Jimi Hendrix, Janis Joplin, John Lennon, George Harrison, Etta James en de Everly Brothers. Hij schreef onder meer samen met tekstschrijver Leon Russell het nummer 'Superstar', dat werd gezongen door Usher, Luther Vandross, Bette Midler en The Carpenters. De versie van het nummer, dat de Amerikaanse band Sonic Youth opnam voor de in 2008 verschenen film 'Juno', werd genomineerd voor een Grammy Award.

Bramlett sukkelde al enige tijd met zijn gezondheid. Vlak voor zijn overlijden, onderging hij nog een galblaasoperatie.

Samen met Eric Clapton schreef hij "Let it Rain" en "Never Ending Song of Love", dat uitgevoerd werd door meer dan 100 artiesten, zoals Ray Charles, George Jones, Tammy Wynette, Patty Loveless en Dwight Yoakam. Bramlett produceerde het eerste soloalbum van Clapton en bezorgde hem een heroïneverslaving.

Bramlett werd geboren in Mississippi, diende drie jaar bij de marine en vertrok in 1959 naar Los Angeles, waar hij werk kreeg als sessiegitarist. Hij was ook lid van The Shindogs, de huisband voor het tv-programma Shindig!

Vanaf 1967 vormde de componist samen met zijn toenmalige vrouw Bonnie Lynn vijf jaar lang de bluesrockband Delaney & Bonnie & Friends, die platen maakte voor Stax en Elektra en zelfs een contract bij Apple kreeg aangeboden door George Harrison. De succesvolste plaat van Delaney and Bonnie and Friends is 'On tour with Eric Clapton' die na het opbreken van supergroep Blind Faith in 1969 verkoos een tijd in de luwte bij Delaney & Bonnie te spelen. Dezelfde band, aangevuld met gitarist Dave Mason, fungeerde als begeleidingsgroep op Harrisons eerste - driedubbele - soloplaat 'All things must pass'. Bonnie & Delaneys bassist Carl Radle, hun toetsenman Bobby Whitlock en hun drummer Jim Gordon zouden datzelfde jaar met Clapton (en met Duane Allman, ook al een goede vriend van Bramlett) als 'Derek and The Dominos Layla and other assorted love songs' opnemen.

Delaney en Bonnie scheidden in 1973. Bonnie zou actrice worden en Delaney begon een solocarrière. Begin 2008 bracht Bramlett voor het eerst sinds zes jaar een nieuw album uit: 'A new kind of blues'.

Hij stierf in december 2008 aan complicaties bij een galblaasoperatie. Hij was al zeven maanden ziek.

Websites:
. delaneybramlett.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.