muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dejan LazicDejan Lazic geboren Zagreb 1977
Kroatisch klarinettist, componist en pianist

Dejan Lazic werd geboren in Kroatië en groeide op in Salzburg, waar hij aan het Mozarteum studeerde. Hij begon vroeg met zijn studies piano en klarinet. Op zijn tiende jaar won hij zijn eerste van vele wedstrijden, waarbij hij voor beide instrumenten prijzen vergaarde.

In 1990 maakte hij zijn eerste opname, met Solisti di Zagreb, van Mozart's Klarinet Concerto KV 622 en Piano Concerto KV 449.

Lazic is zeer actief als pianist en geeft optredens over de hele wereld, zowel in recitals als met orkesten zoals het Australian Chamber Orchestra, London Mozart Players, Vlaams Symphonie Orkest en het Mozarteum Orchester Salzburg.
Het repertoire van Lazic strekt zich uit van de vroege klassieken tot aan het hedendaagse repertoire.

Naast zijn solocarrière is Dejan Lazic ook een gepassioneerd kamer musicus en deelt een langdurend partnerschap met de cellist Pieter Wispelwey. Samen met hem heeft Lazic een opname uitgebracht van de complete werken voor cello en piano van Beethoven, die door de New York Times in 2005 werd uitgekozen als één van de meest opmerkelijke uitgaven. The New York Times beschreef zijn uitvoering als "vol poëzie, met goedgevormde frasering en levendige dynamische effecten, die deze muziek fris, spontaan en hartstochtelijk doet klinken."

Dejan is ook een succesvol componist, zijn Conversazioni voor klarinet en viool is over de hele wereld uitgevoerd. Zijn eerste strijkkwartet werd gcomponeerd voor het gala van de 70ste verjaardag van Rostropovich.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.