kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Death-Metal

Death metal

Extreme hardrock, waarin een verregaande interesse voor een enkele reis naar het hiernamaals wordt verwoord. De muziek is loodzwaar en de zang is een ongenuanceerde brul.

Death metal is een subgenre van heavy metal, dat in de jaren 1980 uit de thrash metal is geëvolueerd.

Kenmerken
Death metal is vooral te herkennen aan de snelheid van de muziek, het 'volle' geluid van de gitaren en de diepe gegromde of geschreeuwde vocalen (ook wel grunten en screamen genoemd). Veel belangrijke deathmetalbands vallen ook op door hun technische beheersing en virtuositeit - met onder andere ingewikkelde ritmewisselingen. Hoewel de muziek voor de leek misschien als een geluidsbrij overkomt, is death metal in vele gevallen een lastig genre om uit te voeren.

De doorsnee-opstelling van een deathmetalband is:
drum (met o.a. veel dubbele bas en de zogenaamde blastbeats)
basgitaar
Eén of twee elektrische gitaren (vaak vervormd met effectpedalen zoals distortion)
zang

De teksten gaan - zeker in de begindagen van het genre - vooral over dood, pijn en lijden. Naast eerder serieuze teksten die over vergankelijkheid, etc. gaan, zijn de echt bloederige teksten meestal ironisch of grotesk bedoeld, en hebben vaak iets van horror, zoals bijvoorbeeld het geval is bij het Amerikaanse Cannibal Corpse of het Nederlandse Prostitute Disfigurement. Meestal zijn de teksten onverstaanbaar gebruld. Hoewel bands uit andere muziekgenres soms ook grunts of screams gebruiken is de grunt bij de death metal een van de elementen die voor het typische geluid zorgen, samen met de laaggestemde gitaren.

Ook herkenbaar is het artwork van de hoezen van deathmetalalbums. Het is vaak choquerend; bloed, lijken, zombies, horror en geweld zijn thema's die vaak terugkomen. Een band die zich kenmerkt door choquerende albumhoezen is het Amerikaanse Cannibal Corpse. Veel van hun albumhoezen zijn verboden geweest in landen als Duitsland en Australië, evenals sommige van hun liedteksten.

Moshpits zijn een veelvoorkomende verschijning bij concerten van deathmetalbands.

Geschiedenis
Venom en Slayer - hoewel zelf geen werkelijke deathmetalbands - zijn wellicht de belangrijkste invloeden voor het ontstaan van het genre.

Als eerste deathmetalbands worden meestal Death, Possessed en Master genoemd, die zich alle rond 1983 vormden.

Over het ontstaan van death metal zijn nogal wat twijfels. Sommigen zeggen dat het genre is onstaan met het album Scream Bloody Gore van Death, dat is uitgekomen in 1987 en kan worden gezien als het eerste deathmetalalbum. Anderen zeggen dat door Possessed death metal is ontstaan, aangezien op hun debuutalbum Seven Churches (uit 1985) een nummer staat dat "Death Metal" heet.

Andere bands die in de jaren 1990 het genre tot volle wasdom lieten komen en een grote invloed hebben gehad zijn Carcass, Morbid Angel, Entombed, Bolt Thrower en Suffocation. Een band als My Dying Bride vermengde in zijn beginjaren death metal met doom metal.

Begin jaren 1990 ontstonden ook fusievormen met jazz en progrock. Toonaangevende bands uit die hoek zijn Cynic en Atheist.

Begin jaren 1990 werd death metal redelijk populair. Death bracht in 1991 zijn album Human uit. Ze brachten tevens hun eerste single uit (Lack Of Comprehension), waarvan de clip regelmatig werd uitgezonden op MTV. Hiermee werden ze bekend in de mainstreamrockscene. Human was tevens één van de weinige deathmetalalbums die in de Billboard Charts terecht kwamen. Dit album wordt door velen gezien als het beste deathmetalalbum. Het album werd pas nog in het magazine Guitar World geplaatst in de top 100 beste gitaaralbums, op plaats 82.

Vandaag de dag kent het deathmetalgenre tal van subgenres en vertakkingen en oefent het ook een aantrekkingskracht uit op andere genres, zoals hardcore of zelfs free jazz. Zo is er de groep Pain Killer waarin onder meer de drummer van Napalm Death met saxofonist en componist John Zorn (een eclectisch jazzmusicus) een brute vorm van death metal/grindcore brengen.

Grindcore - met pionierende bands als Napalm Death en Carcass (een groep die trouwens in de jaren 1990 een melodische vorm van death metal hebben ontwikkeld, beïnvloed door klassieke hardrock en heavy metal) - wordt wel onderverdeeld bij death metal, als een nog extremere vorm van het genre. Er zijn zeker overduidelijke overeenkomsten qua geluid en invloeden, al moet gezegd worden dat de grindcore zich historisch gezien toch eerder parallel aan de death metal ontwikkelde, eerder beïnvloed door hardcore punk in plaats van door de thrash metal. De teksten van Napalm Death bijvoorbeeld zijn vaak expliciet politiek.

2001 is een slecht jaar voor de death metal-fans: Chuck Schuldiner (frontman/gitarist van Death, en tevens één van de pioneers van de death metal) komt te overlijden aan een hersentumor. Hij is 34 jaar oud geworden. De hele metalwereld was geschokt.

Tegenwoordig is het genre iets populairder onder het mainstream publiek door invloeden uit andere stijlen. Children Of Bodom mengt death metal met keyboards, terwijl Opeth een mix van progressieve rock en death metal brengt.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Death_metal

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 7.