kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Nederlandse Opera

De Nederlandse Opera is een Nederlands operagezelschap, gevestigd in Het Muziektheater te Amsterdam.

Geschiedenis
In 1946 wordt de Opera opgericht, een repertoiregezelschap met een vast ensemble. Het gezelschap gaat op tournee door het hele land met het accent op Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

In 1964 krijgt de Opera de naam De Nederlandse Opera Stichting. Tevens verandert de aard van het gezelschap, het wordt namelijk een stagionegezelschap: voor iedere productie worden andere solisten en een ander artistiek team aangetrokken.

In 1986 vindt een grote verhuizing plaats: de thuisbasis, de Stadsschouwburg Amsterdam, wordt ingeruild voor het nieuwe theater aan de Amstel, Het Muziektheater. Vanaf dat moment heet het gezelschap De Nederlandse Opera (DNO) en is het een van de vaste bespelers van Het Muziektheater, naast Het Nationale Ballet en later de Gastprogrammering Het Muziektheater.

Huidige situatie
Sinds 1988 is Pierre Audi de artistiek directeur van het gezelschap. Truze Lodder is vanaf 1987 de zakelijk directeur. Chef-dirigent is sinds september 2005 Ingo Metzmacher. In totaal werken ongeveer honderd mensen in vaste dienst bij De Nederlandse Opera, zo heeft DNO een eigen koor dat bestaat uit circa zestig leden. De andere medewerkers zijn werkzaam op de diverse afdelingen, zoals Dramaturgie, Artistieke Zaken, Communicatie en Planning. Decors, kostuums, pruiken, rekwisieten worden in de eigen ateliers ontworpen en gemaakt. Deze bevinden zich in Het Muziektheater en in het decorcentrum in Amsterdam-Zuidoost. Bij de ateliers en bij andere afdelingen van de Technische Organisatie Muziektheater, zoals de toneeldienst, belichting en bij de voorstellingsleiding werken in totaal circa 250 mensen.

DNO produceert per jaar gemiddeld elf producties. De meeste voorstellingen worden gegeven in Het Muziektheater. Regelmatig zijn opera's te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, op het terrein van de Westergasfabriek en in het Muziekgebouw aan 't IJ. Over het algemeen is het bezettingspercentage van de voorstellingen bijna 100%. Vaak staat per seizoen een operaproductie geprogrammeerd in coproductie met het Holland Festival.

Wekelijks verzorgt De Nederlandse Opera lunchconcerten in samenwerking met het orkest Holland Symfonia en de Gemeente Amsterdam, die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Op het repertoire staat vocale en instrumentale muziek in kleine bezetting.

Door de verschillende activiteiten binnen en buiten Het Muziektheater en door diverse educatieve projecten streeft DNO ernaar een diversiteit aan publieksgroepen te bereiken. De verschillende inspanningen zijn erop gericht zoveel mogelijk mensen, waaronder ook veel jongeren, kennis te laten maken met het fenomeen ´opera´ en de mogelijkheid te bieden opera´s van DNO te bezoeken.

Regelmatig tonen buitenlandse operahuizen en festivals belangstelling voor DNO-producties, zo was De Nederlandse Opera de afgelopen jaren te gast in de Brooklyn Academy of Music en op het Lincoln Center Festival in New York, op het Adelaide Festival in Australië, alsmede op de Salzburger Festspiele, in Luxemburg, Tokio en Valencia.

Websites: www.dno.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 13.