kunstbus
Dit artikel is 29-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Nederlandse Bachvereniging

De Nederlandse Bachvereniging dankt haar bestaan en bekendheid aan de uitvoeringen van Bachs Matthäuspassion sinds 1922 in de Grote Kerk in Naarden. Deze concerten zijn bij het Nederlandse publiek uitzonderlijk geliefd en trekken jaarlijks meer dan 12.000 belangstellenden. Artistiek leider, tevens chef-dirigent van De Nederlandse Bachvereniging, is Jos van Veldhoven.

De Nederlandse Bachvereniging geeft ongeveer vijftig concerten per jaar, met voornamelijk werken van Johann Sebastian Bach en zijn tijdgenoten en voorgangers.

De programmering is zeer divers, variërend van de grote barokwerken tot minder bekende werken uit de zeventiende eeuw. De flexibiliteit van het ensemble maakt uitvoeringen mogelijk met verschillende bezettingen, en van zowel kerkelijke als wereldlijke koor- en orkestmuziek. De Nederlandse Bachvereniging heeft in de afgelopen jaren dan ook een indrukwekkend aantal werken uitgevoerd. Deze creatieve programmering is inspirerend voor musici én publiek.

De meeste concerten vinden plaats in Nederland; daarnaast werden succesvolle tournees gemaakt naar Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Polen, Noorwegen, Japan en de Verenigde Staten. Behalve met chef-dirigent Jos van werkt het ensemble samen met vooraanstaande oude-muziekspecialisten zoals Gustav Leonhardt, Paul McCreesh, Marcus Creed en Masaaki Suzuki. De Nederlandse Bachvereniging en Jos van maakten cd-opnamen van o.a. Bachs Matthäuspassion en van de Grote Orgelmis met organist Leo van Doeselaar. In samenwerking met Museum Catharijneconvent verschenen geïllustreerde uitgaven van het Weihnachtsoratorium en de Johannespassion. Het nieuwste deel in deze cd-serie, de Hohe Messe verscheen in het voorjaar van 2007.

In november 2005 ontving De Nederlandse Bachvereniging vanwege de uitvoeringen en randprogrammering in het Orpheusjaar (2004/2005) de VSCD Klassieke Muziekprijs in de categorie 'meest indrukwekkende prestatie van een orkest of groot ensemble'.

Website: Formeel werd de Bachvereniging op 13 september 1921 in het leven geroepen. Johan Schoonderbeek was een van de medeoprichters van de Bachvereniging en tevens de eerste directeur en dirigent. Hij was werkzaam bij de Koninklijke Oratorium Vereniging Excelsior in Den Haag, waar hij reeds de Matthäuspassion dirigeerde. Later kwam de befaamde Anthon van Horst (zie verderop).

De Bachvereniging geeft ongeveer vijftig concerten per jaar, met voornamelijk werken van Johann Sebastian Bach en zijn tijdgenoten en voorgangers. De programmering is divers, variërend van de grote barokwerken tot minder bekende werken uit de 17e eeuw. Het ensemble kan uitvoeringen met verschillende bezettingen van zowel kerkelijke als wereldlijke koor- en orkestmuziek tot stand brengen. Sinds 1983 werkt de Bachvereniging met een kerngroep van instrumentalisten en zangers die allen gespecialiseerd zijn in 17de-en 18de-eeuws repertoire.

Programmering, artistieke leiding en solisten
De Nederlandse Bachvereniging geeft ongeveer vijftig concerten per jaar, met voornamelijk werk van Johann Sebastian Bach en zijn tijdgenoten en voorgangers. De programmering is zeer divers, variërend van de grote barokwerken tot minder bekende werken uit de 17de eeuw.

De artistieke leiding is in handen van Jos van die als chef-dirigent ongeveer de helft van de jaarlijkse projecten dirigeert. Voor de overige projecten worden gastdirigenten gevraagd zoals Gustav Leonhardt, Paul McCreesh, Johannes Leertouwer, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Frans Brüggen, Iván Fischer en Masaaki Suzuki.

De solisten, meestal van internationaal niveau, zijn net als de instrumentalisten gespecialiseerd in de muziek van de 17de en 18de eeuw. De orkestmusici bespelen authentieke instrumenten. De Bachvereniging heeft een flexibele bezetting, die steeds aan het repertoire wordt aangepast. De Nederlandse Bachvereniging treedt op in concertzalen en historische kerken door heel Nederland en in het buitenland.

Matthäuspassion in Naarden
Op Goede Vrijdag 14 april 1922, 's middags om twee uur, ving de allereerste uitvoering aan van de Matthäuspassion in de Grote Kerk van onder de eerste dirigent, Johan Schoonderbeek. Het stuk werd overigens niet compleet ten gehore gebracht.

De opvoering in Naarden werd een traditie. Het gebeurde in een tijd dat de bekende dirigent Willem Mengelberg in Amsterdam furore maakte met zijn meer romantische en flink gecoupeerde uitvoeringen van de Matthäus Passion in het Concertgebouw, met koren van wel 450 mensen. De eerste daad van De Nederlandse Bachvereniging was dan ook juist de vrijwel complete versie ten gehore te brengen.

De Matthäuspassion in Naarden zou in de loop der jaren steeds meer de ontwikkelingen in de oude-muziekpraktijk volgen. Maar aanvankelijk waren de verschillen tussen Amsterdam (Mengelberg) en Naarden (dirigent Anthon van Horst) niet zo groot omdat gebruik werd gemaakt van dezelfde musici (Concertgebouworkest) en solisten. Vanaf 2005 streeft de huidige chef-dirigent naar een nog oorspronkelijkere uitvoering.

Anthon van Horst
De dirigent en befaamde organist dr. Anthon van Horst heeft een grote invloed gehad op het muzikale leven in Nederland en daarbuiten. De jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäuspassion en de Hohe Messe van Bach in Naarden, die Van der sedert 1931 tot vlak voor zijn dood met de Bachvereniging gaf, trokken ook veel buitenlands publiek. Van der trachtte steeds intensiever in het wezen van deze muziek thuis te raken en dirigeerde Bachs meesterwerken bijvoorbeeld uit een facsimile van het oorspronkelijke handschrift om zich zo heel direct met de componist verbonden te weten. Door deze aanpak kwam Van der met zijn Naardense Passiontraditie lijnrecht tegenover de meer romantisch geïnterpreteerde Passievertolkingen van Mengelberg te staan. Van der was tevens vele jaren de vaste organist van de Grote Kerk in Naarden.

Concerten en opnamen
De meeste concerten van de Bachvereniging vinden plaats in Nederland; daarnaast werden succesvolle tournees gemaakt naar Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Polen, Noorwegen, Japan en de Verenigde Staten. Behalve met chef-dirigent Jos van werkt het ensemble samen met vooraanstaande oude muziek-specialisten zoals Gustav Leonhardt, Paul McCreesh, Marcus Creed en Masaaki Suzuki.

De Nederlandse Bachvereniging en Jos van maakten cd-opnamen van o.a. Bachs Matthäuspassion en van de Grote Orgelmis met organist Leo van Doeselaar. In samenwerking met Museum Catharijneconvent verschenen geïllustreerde uitgaven van het Weihnachtsoratorium, de Johannespassion en de Hohe Messe.

Recente ontwikkelingen
In november 2005 ontving De Nederlandse Bachvereniging vanwege de uitvoeringen en randprogrammering in het Orpheusjaar (2004/2005) de VSCD Klassieke Muziekprijs in de categorie 'meest indrukwekkende prestatie van een orkest of groot ensemble'.

Dirigent en artistiek leider Jos van werkt verder geheel volgens de traditie van De Nederlandse Bachvereniging aan een zo authentiek mogelijke uitvoering van de muziek uit de barok.

Educatief project
De Bachvereniging tracht, met flink succes, ook middelbare scholen in Nederland te interesseren voor de Matthäuspassion van Bach. Honderden leerlingen en docenten doen mee aan het educatief project 'Oog in oog met de Matthäuspassion'. Met gastlessen, repetitiebezoek, een interactieve cd-rom en website bereiden leerlingen binnen het voortgezet onderwijs zich voor op de finale van het project: een bezoek aan een Matthäuspassion. Dit project startte in 2003 kleinschalig, maar is binnen enkele jaren uitgegroeid tot landelijk niveau met verschillende orkesten en koren. Het project eindigt in de periode voor Pasen met uitvoeringen in heel Nederland.

Muziekgenres
De Bachvereniging brengt onder meer:
J.S.Bach: passies, cantates, missen, motetten en orkestmuziek.
Werken van de Bach-familie.
Werken van de overige Duitstalige Barokcomponisten: Händel, Haydn, Mozart, Schütz, Schein, Scheidt, Buxtehude, Kuhnau, Weckmann, Telemann en Ritter.
Uit andere landen: Charpentier, Carissimi, Monteverdi, Mazzocchi, Grandi, Pfleger, Della Ciaia, Sweelinck, Verrijt, Hacquart, De Koninck, Padbrue, Sancto Josepho en Huygens.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Bachvereniging

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 84.