muziekbus
Dit artikel is 06-02-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De Dijk

Nederlandstalige band opgericht in 1981 die in de jaren '80 een grote hit scoort met 'Mag Het Licht Uit', 'Nergens Goed Voor' en 'Ik kan het niet alleen'. In 1994 haalt De Dijk de Nederlandse Top 10 met de single 'Als Ze Er Niet Is'.

Samen met The Scene behoorde De Dijk tot de voorlopers van de tweede Nederlandstalige golf in de jaren negentig. Maar ook veel van de grote namen uit die tijd (Volumia!, De Kast) wist De Dijk uiteindelijk te overleven.

Biografie
De Dijk - vernoemd naar de Amsterdamse Zeedijk - is in 1981 opgericht door de broers Huub en Hans van der Lubbe en drummer Daniel Derks in Amsterdam. De band, gevormd uit de restanten van de Zaans-Amsterdamse rock-'n-roll band Stampei waaronder o.a. zanger Huub van der Lubbe, bassist Hans van der Lubbe en gitarist Nico Arzbach, speelt een mix van rhythm & blues, rock en soul. In tegenstelling tot veel andere Nederlandse bands van die tijd, besluit de Dijk Nederlandstalige nummers te maken. De Amerikaanse aandoende muziek kreeg een extra dimensie door de grootsteedse, romantische teksten van voorman Huub van der Lubbe.

Het allereerste optreden dat zij deden was in het voorprogramma van Raymond van het Groenewoud in Paradiso, in 1981. Na een optreden in Vara's Popkrant begonnen ook de platenmaatschappijen interesse te tonen hetgeen in 1982 resulteerde in de allereerste single van De Dijk: Bloedend Hart.

Het debuut album wordt een groot succes. De successen leveren De Dijk veel optredens op en een 'go' voor een tweede album: 'Nooit Meer Tarzan'. Dit wordt echter geen succes en platenmaatschappij Dureco zegt het contract met de band op.

Huub van der Lubbe is in 1984 te zien in de Nederlandse speelfilms 'Brandende Liefde' en 'De Aanslag'.

Het jaar erop verschijnt bij Telstar (het platenlabel van Johnny Hoes) 'Elke Dag Een Nieuwe Hoed'. Maarten Treurniet en drummer Antonie Broek tekenen voor de productie. 'Binnen Zonder Kloppen' wordt een hitje.

In 1987 keert het succes terug met het album 'Wakker In Een Vreemde Wereld'. 'Mag Het Licht Uit' wordt de eerste echte hit voor De Dijk. Ook 'Dansen Op De Vulkaan' en 'Wakker In Een Vreemde Wereld' worden veelvuldig op 3FM (dan nog Hilversum 3) gedraaid. Het album levert de band een Zilveren Harp en een Edison op. De Dijk is intussen ook in het buitenland actief met optredens.

Op Niemand In De Stad uit 1989 staan maar liefst twee hits: 'Ik Kan Het Niet Alleen' en 'Nergens Goed Voor'. Van de LP werden er maar liefst 100.000 verkocht.

Live behoren ze eveneens tot de belangrijkste Nederlandse bands, zowel qua aantal optredens als de kwaliteit ervan. Niet geheel onlogisch verschijnt in 1990 een live-album die goed was voor platina.

In 1993 werd de band bekroond met een Gouden Harp, de onderscheiding wegens "grote verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek".

In de jaren '90 verschijnen de studioalbums: Nooit Genoeg (1991), Zeven Levens (1992) en De Blauwe Schuit (1994). Met de ballade 'Als Ze Er Niet Is' scoort de band met de ballade haar grootste hit tot dan toe. Van het album 'De Blauwe Schuit' zet de band 130 000 exemplaren af.

De Stand Van De Maan (1997).

De Dijk kondigt aan in 1999 een jaar rust te nemen. Daaraan vooraf worden twee albums tegelijkertijd uitgebracht: een compilatie, 'Het Beste Van De Dijk', dat platina haalt, en het live album 'Voor De Tover'. Het levert de groep op de valreep uitgebreide media-aandacht op. De kaarten voor de twee afscheidsconcerten in Paradiso zijn een uur na de start van de voorverkoop al uitverkocht. De Dijk trad nog wel op tijdens South By South West, een groot festival in Austin, Texas.

Na de sabbatical speelt De Dijk in 2000 voor het eerst in haar carrière op Pinkpop.

Halverwege 2000 verschijnt het door J.B. Meijers (ex-Supersub) geproduceerde album Zevende Hemel. De single 'Als Het Golft' wordt een radiohitje.

De Dijk viert het twintigjarige bestaan in 2002 met twee speciale optredens: op 8 juni geeft de band een concert in Ahoy' te Rotterdam (met Skik in het voorprogramma) en op 14 en 15 juni in de Heineken Music Hall te Amsterdam. De single 'Ga In Mijn Schoenen Staan' wordt tijdens deze optredens verkocht en wordt daardoor een groot (verkoop)succes.

Het album 'Muzikanten Dansen Niet' verschijnt eind 2002. Op dat moment heeft De Dijk zes gouden en drie platina platen thuis aan de muur hangen.

In 2004 geeft De Dijk wederom geen optredens. Het is de tweede keer dat de Amsterdamse band het een jaartje rustig aan gaat doen. De groep heeft behoefte om een adempauze in te lassen, nieuwe inspiratiebronnen aan te boren en de aandacht even op andere zaken te richten.

Op 23 januari 2005 geeft De Dijk een concert in de Rotterdamse Ahoy'. Het is het eerste optreden van de Amsterdamse band sinds 20 december 2003. Na het Ahoy'-concert gaat De Dijk de studio in om het album 'Later Is Nu' op te nemen. De eerste single van dit album is een dubbel/single met de titels 'Recht In De Ogen' en 'Later Is Nu'.

2005 De Dijk wordt geëerd met de hoogst haalbare Edison: de Edison Oeuvreprijs. Ze verschijnen weer op de buhne tijdens de zomerfestivals van dat jaar. Zo bezoeken ze bijvoorbeeld Parkpop in Den Haag en geven ze een groot concert in de HMH.

Het 25-jarig jubileum wordt gevierd met een feestelijk optreden in Ahoy', de uitgave van het dubbel verzamelalbum 'Zullen We Dansen' (1981-2006) en een uitgebreide tournee.

In 2007 nam trompettist Peter van Soest de plaats in van de vertrokken Mike Booth.

De Dijk bracht in 2008 nog het album 'Brussel' uit, dat goud werd.

De Dijk wint Popprijs 2008
De Popprijs 2008 is gewonnen door De Dijk. De prijs werd uitgereikt op het muziekfestival Noorderslag in Groningen en is voor de band of artiest die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Volgens de jury is de band uit Amsterdam in staat geweest zich telkens vernieuwen. Hun nieuwste album 'Brussel' gaf de doorslag. De Popprijs bestaat uit 10.000 euro en een beeldje. - www.bumacultuur.nl)

Websites:
. www.dedijk.nl
. www.popinstituut.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.