muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Davina van Wely

Het Davina van Wely Vioolconcours wordt éénmaal in de twee jaar georganiseerd. Het concours bestaat uit een openbare eerste en tweede ronde en een finale. Een van de onderdelen is een verplicht werk van een Nederlandse componist. Iedere deelnemer heeft een gesprek met de jury, samen met de eigen docent.

Het Davina van Wely Vioolconcours staat open voor violisten van 14 tot en met 17 jaar. Dat wil zeggen dat de deelnemers op de finaledag niet jonger dan 14 jaar en niet ouder dan 17 jaar mogen zijn. Tevens moeten ze de Nederlandse nationaliteit bezitten of minstens 5 jaar in Nederland wonen.

Het Davina van Wely Vioolconcours richt zich op het stimuleren en ontwikkelen van het vioolspel bij de jeugd. Dit educatieve jeugdconcours wordt georganiseerd voor violisten van veertien tot achttien jaar. Daarmee sluit het aan op de Iordens Viooldagen, die bestemd zijn voor kinderen tot en met veertien jaar.

De Stichting Davina van Wely is aangesloten bij de overkoepelende Federatie Jong Muziektalent. De samenwerking met de andere leden van de Federatie wil men voortzetten en intensiveren.

Website: Davina van Wely (Den Haag, 1922 - Laren, 21 november 2004) was een Nederlandse vioolpedagoge die zo'n vijftig jaar werkzaam was als vioollerares. Veel van haar leerlingen hebben later veel succes gekregen, waaronder Jaap van Zweden, Isabelle van Keulen en componist/violist Marijn Simons.
Davina van Wely werd in mei 1922 geboren in Den Haag. Ze kreeg op vierjarige leeftijd vioolles van Arthur Orobio de Castro en later van Adolphe Pot, concertmeester van het Residentie Orkest. Van Wely studeerde aan het Amsterdamse Muzieklyceum bij Oskar Back, onder andere samen met Herman Krebbers. In Parijs kreeg Davina van Wely les van Line Talluel en Georges Enescu.

Davina van Wely gaf les aan het Sweelinck Conservatorium en vanaf 1969 ook aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Davina van Wely werd in 1984 onderscheiden voor haar bijzondere verdiensten voor de klassieke muziek met de Hogenbijlprijs.

In 1991 ontstond het Davina van Wely Concours voor violisten van 14 tot 18 jaar.

Van Wely overleed op 82-jarige leeftijd in het Rosa Spier Huis in Laren. Ze werd gecremeerd in het Crematorium Den en Rust in Bilthoven. Haar as werd bijgezet in een graf op Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.
Davina van Wely vermaakte haar huis aan de Keizersgracht in Amsterdam aan de 'Stichting Jan Pietersz. Huis II' met het doel er appartementen voor jonge musici in te laten maken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.