muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Tudor

David Tudor geboren Philadelphia 1926, gestorven Tomkins Cove, NY 13-8-1996
Amerikaans componist

David Tudor studeerde orgel en theorie bij William Hawke, piano bij Irma Wolpe Rademacher en compositie en analyse bij Stephan Wolpe. Zijn eerste activiteit als professioneel muzikant was als organist en hij werd later bekend als één van de leidende avant-garde pianisten van de 20ste eeuw.

David Tudor's carrière als concertpianist begon met een optreden van Pierre Boulez in 1950 en duurde tot eind zestiger jaren. Hij gaf zeer succesvolle uitvoeringen, vaak premières, van hedendaagse avant-garde componisten als Earle Brown, Sylvano Bussotti, Morton Feldman, Karlheinz Stockhausen, Christian Wolff, Stephan Wolpe en La Monte Young.

Tudor begon in de vroege jaren vijftig met John Cage te werken als een lid van de Merce Cunningham Dance Company en met Cage's Muziek Project voor Electronische Band (Project of Music for Electronic Tape). Op 29 augustus 1952 trad hij op in de première van 4'33" de bekendste compositie van John Cage.

Tudor stopte langzamerhand met zijn carrière als actief pianist en richtte zich alleen nog maar op het componeren van electronische live muziek. Tudor bouwde zijn eigen apparaten en maakte daarvoor composities.

Als componist koos Tudor die specifieke electronische componenten en hun tussenverbindingen om, puttend uit flexibele en complexe middelen, zowel compositie als performance te bepalen. Tudor was één van de vier kernartiesten die samenwerketen aan het design van het Pepsi Pavilion voor Expo '70 in Osaka, Japan. Een project van Experimenten in Kunst en Techniek.

In veel van Tudor's composities zijn beeldende middelen betrokken: licht-systemen, laser-projecties, dans, theater, televisie, film. Tudor's project, Toneburst: Maps en Fragments, was een samenwerking met beeldend kunstenares Sophia Ogielska. Tudor werkte meerdere malen samen met beeldend kunstenares Jacqueline Monnier, onder meer in de ontwikkeling van een Vlieger Omgeving geïnstalleerd in het Whitney Museum (Philip Morris, NYC) in 1986, bij de expositie Klangraume in Düsseldorf in 1988 en bij de Jack Tilton Gallery in New York City in 1990. Verder werkte hij onder meer samen met Lowell Cross, Molly Davies, Viola Farber, Anthony Martin en Robert Rauschenberg.

Tudor was verbonden aan de Merce Cunningham Dance Company (MCDC) sinds zijn begin in de zomer van 1953. In 1992 na de dood van Cage, volgde Tudor deze op als muziekdirecteur van MCDC. Merce Cunningham heeft talrijke werken bij Tudor besteld, waaronder: Rainforest I (1968); Toneburst (1974); Weatherings (1978); Phonemes (1981); Sextet for Seven (1982); Fragments (1984); Webwork (1987), Five Stone Wind (1988), Virtual Focus (1990); Neural Network Plus (1992); Soundings: Ocean Diary (1994) voor Ocean van John Cage).

David Tudor stierf op 13 augustus 1996 in zijn huis in Tomkins Cove en New York. . . .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.