kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Sylvian

David Sylvian (Beckenham (Kent), 23 februari 1958 - ) is een Brits popmuzikant. Hij was lange tijd de zanger van de Britse band Japan. Nadat de groep in 1982 uit elkaar viel, volgde een succesvolle solocarrière. Sylvian werkte onder meer met Robert Fripp, Ryuichi Sakamoto, Holger Czukay, Russell Mills en Jon Hassell.

Sylvian werd geboren als David Batt. Met zijn broer Steve, die zich de achternaam Jansen aanmat, en basgitarist Mick Karn richtte hij een schoolbandje op dat zou uitgroeien tot de band Japan. In 1982 scoorde deze band een hit met het Sylvian-nummer Ghosts. Begin 1983 vroeg Ryuichi Sakamoto, die toen aan de filmmuziek voor Merry Christmas, Mr Lawrence werkte, Sylvian voor een vocale versie van het thema van de film. Dit werd als "Forbidden Colours" een bescheiden hit.

Later dat jaar nam Sylvian zijn eerste soloalbum op (Brilliant Trees). Het kwam uit in 1984, haalde een top-4 notering, en de single Red Guitar werd een bescheiden hit. In 1986 kwam zijn tweede soloalbum uit, Gone To Earth en in 1987 volgde Secrets of the Beehive.

Sylvian maakte vervolgens een grote persoonlijke crisis door, die hij tenslotte overwon met hulp van J.G. Bennett, de 'goeroe' van Robert Fripp. In 1992 trouwde hij met de zangeres/dichteres Ingrid Chavez. Hij woonde enkele jaren met haar in de Amerikaanse stad Minneapolis.

In 1999 verschijnt Dead Bees on a Cake. Dit is het eerste soloalbum sinds Secrets of the Beehive uit 1987. Een zeer sfeervol en toegankelijk album. Het daarop volgende soloalbum is Blemish. In alles zo een beetje het tegenovergestelde van zijn voorganger. Een experimenteel album dat zeer wisselend wordt ontvangen.

Onder de naam Nine Horses verschijnt in 2005 de cd Snow Borne Sorrow. Op deze cd lijkt Sylvian beïnvloed door alles wat hij tot op heden uitbracht. Het serene van Brilliant Trees, het verstilde van Secrets of the Beehive en het experiment van Blemish.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Sylvian

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 10.