muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Rowland

David Rowland geboren Exeter (Engeland) 31 mei 1939, overleden Oldenzaal 5 november 2007
Engels componist

David Rowland studeerde compositie bij Peter Racine Fricker en piano bij Arthur Alexander aan het Royal College of Music in Londen. Aan de Dartington International Summer School of Music volgde hij cursussen in de tijd dat Bruno Maderna, Luigi Nono, Luciano Berio en Witold Lutoslawsky deel uitmaakten van het docentencorps. Tevens volgde Rowland een cursus elektronische muziek van de Arts Council of Great Britain.

Rowland gaf piano, theorie en compositie aan het Trinity College en aan de Royal College of Music in Londen. Gedurende enkele jaren was Rowland Musical Director van The Royal Shakespeare Company; in deze functie dirigeerde hij ensembles en schreef muziek voor dit gezelschap, waarmee hij tournees door Groot-Britanniƫ, Zwitserland, Duitsland en Nederland maakte.

Sinds 1975 woont David Rowland in Nederland en doceert eigentijdse muziek, muziekgeschiedenis, theorie en compositie aan het Twents Conservatorium te Enschede. Hij is oprichter van het Arcadia Ensemble dat zich heeft gespecialiseerd in modern repertoire. Hiermee treedt Rowland veel op in binnen- en buitenland.

Rowland werkte als gastdocent onder andere in Rusland, Polen en Duitsland en nam deel aan veel internationale muziekseminars. In de functie van pianist en dirigent promoot hij actief de hedendaagse muziek in Rusland, waar hij o.a. in Siberiƫ gastlezingen gaf tijdens een concertserie van het Staats Philharmonisch Orkest van de Oeral.

David Rowlands belangrijkste werken zijn: Easter stanzas (1971/1978) voor sopraan en orkest, Partita (1974) voor piano, Kaleidoscope (1976) voor 2 piano's en 2 slagwerkers, Serenata (1975/1977) voor strijkorkest en diverse werken met live electronics zoals Tetrad (1970), dat als Britse inzending voor Unesco's Rostrum 1972 in Parijs werd gekozen.

Vele toonaangevende ensembles en solisten voerden werken van hem uit o.a. het Radio Kamerorkest, het Nederlands Ballet Orkest, het Nederlands Kamerkoor, het Delta Ensemble, het Orkest van het Oosten en het Promonos Ensemble.

Bron: www.donemus.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.