muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Popper

Popper Requiem for Three Cellos and Piano, Op. 66

David Popper geboren Praag 9 december 1843, gestorven Baden, bij Wenen 7 augustus 1913
Oostenrijks violoncellist en componist

David Popper was de zoon van de Praagse Cantor. Hij studeerde bij Julius Goltermann, die sinds 1850 aan het conservatorium in Praag lesgaf.

Door de pianist en dirigent Hans von Bülow, de schoonzoon van Liszt, werd Popper aanbevolen voor een positie als Kamer Virtuoos aan het hof van prins Friedrich Wilhelm Konstantin von Hohenzollern, die een nieuwe residentie met een concertzaal had gebouwd in Löwenberg. Na de dood van de prins in 1869 werd de muziekinstelling opgeheven.

In 1867 maakte Popper zijn debuut in Wenen en werd in het jaar daarop werd hij benoemd tot eerste cellist aan de Hofopera, ook was hij enige tijd cellist in het Hellmesberger Kwartet.

In 1872 touwde Popper met Sophie Menter, de leerling van Liszt, door haar leraar omschreven als zijn enige valide dochter en de grootste vrouwelijke pianist van de eeuw, die later lid van de staf van het conservatorium in St. Petersburg werd.

In 1873 verlieten Popper en zijn vrouw Wenen voor een aantal concertreizen door Europa en in 1882 ondernam hij samen met de Franse violist Emile Sauret een concerttournee door Spanje en Portugal. Popper verwierf op zijn talloze concertreizen internationale faam.

In 1896 Popper settled in Budapest to teach at the Conservatory that Liszt had established there. He served for a time as cellist in the quartet led by Jenö Hubay, the son of the first head of the Conservatory string department. In the same year Popper joined Hubay and Brahms in a performance in Budapest of Brahms's Piano Trio in C minor. As a composer Popper is remembered for his cello compositions. These include four concertos and a number of salon pieces. His studies are familiar to many aspiring cellists. Popper died at Baden, near Vienna, in 1913.

Popper vestigde zich in 1896 in Boedapest, waar hij docent werd aan het door Liszt opgerichte conservatorium aldaar. In datzelfde jaar gaf Popper samen met Hubay en Brahms een uitvoering van Brahms' piano trio in c mineur. Met onder andere de violist Jeno Hubay vormde hij het Hubay-Popper kwartet.

Popper componeerde veel virtuoze cellomuziek, waaronder 4 concerten, een requiem voor drie cello's en orkest of piano en kamermuziekwerken.

website: www.naxos.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.