muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Behrman

David Behrman geboren 1937
Amerikaans componist en geluids- en multimedia-kunstenaar

David Behrman is een componist en performer van electronische muziek en een installatiekunstenaar. Een pionier in live electronische performance, hij ontwerpe en bouwt zijn eigen instrumenten, interactieve systemen en software.

Behrman was actief als componist sinds de jaren zestig. Over de jaren heeft hij geluids- en multimedia installaties gemaakt voor galerieruimten, zowel als muzikale composities voor optredens in concerten. De meeste van zijn werken hebben flexibele structuren en persoonlijke manieren van gebruik van technologie; de composities steunen meestal op interactieve real-time verhoudingen met fantasierijke performers.

Unforeseen Events, Refractive Light, My Dear Siegfried... en Quick Silver behoren tot zijn meest recente werken voor solisten en kleine ensembles. Opnamen van zijn werk zijn uitgegeven door Lovely Music, XI, Alga Marghen en Classic Masters. XI heeft recentelijk een dubbel CD set uitgegeven, getiteld My Dear Siegfried.

De geluids- en multimedia installaties van David Behrman werde tenttongesteld in de Parochialkirche in Berlijn, LaSuen Gallery van de Stanford universiteit, het Whitney Museum, het Museum of Contemporary Art in Chicago, The Hudson River Museum, The New York Hall of Science, het DeCordova Museum, The Addison Gallery of American Art, Ars Electronica in Linz en La Villette Science en Technology Museum in Parijs en andere ruimten. Sommige van deze installaties waren samenwerkingsprojecten met George Lewis, Paul Demarinis en Robert Watts.

Samen met Robert Ashley, Alvin Lucier en Gordon Mumma, stichtte Behrman in 1966 de Sonic Arts Union. Sonic Arts trad veel op in Noord-Amerika en Europa van 1966 tot 1976.

Toen Behrman bij Columbia Records werkte in de late zestiger jaren, produceerde hij de Music of Our Time serie van opnamen van nieuwe muziek voor Columbia Masterworks, dat werken van Cage, Oliveros, Lucier, Reich, Riley, Pousseur en andere invloedrijke componisten bracht.

In de vroege jaren zeventig toerde Behrman met de Cunningham Dance Company als componist/performer, en in latere jaren af en toe weer. In de zestiger en de zeventiger jaren assisteerde hij John Cage bij verscheidenen projecten. Merce Cunningham gaf hem opdrachten muziek te componeren voor verschillende repertoire dansen, waaronder Pictures in 1984.

Hij was co-directeur van het Center for Contemporary Music aan Mills College in 1975-1980 en doceerde aan Cal ARts, Rutgers, en de Technische Universiteit in Berlijn. Hij was lid van de Avery Graduate Arts Program Faculteit aan Bard College sinds 1998.

Hij ontving schenkingen van de NEA, NYSCA, and NYFA, en aan verblijf verbonden uitkeringen van de Japan-Verenigde Staten Vriendschapscommissie en de DAAD in Berlijn. Van de Stichting voor Hedendaagse Performance Kunsten, kreeg hij twee schenkingen, één voor muziek in 1995 en de John Cage Award in 2004.

Behrman woont en werkt in New York, waar hij actief componist en performer is.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.