muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dave Grohl

Amerikaanse muzikant, (geb. 14.1.1969), drummer van de Amerikaanse formatie Nirvana, daarna frontman FOO FIGHTERS.

David Eric Grohl staat bekend als een veelzijdig muzikant, en heeft naast zijn drumcarrière bewezen ook als vocalist en gitarist op te kunnen treden.

Dave wordt op 14 januari 1969 geboren in Warren, Ohio. Zijn ouders gingen al vroeg uit elkaar. Dave groeide op bij zijn moeder. (Zijn moeder is te zien in de Foo Fighters videoclip van het nummer 'Breakout')

Al vanaf kleinsaf leerde hij drummen en gitaar spelen op zijn kamer door naar heavy metal muziek te luisteren... Hij speelde in vele groepjes in zijn schooltijd, op zijn 17de jaar stopte hij met school en ging hij zich volledig gaan concentreren op muziek.

Dave Grohl is een begenadigd drummer en zijn grote inspiratie vond hij in de man die bij Led Zeppelin achter de trommels zat: John Bonham. Toen Led Zeppelin haar vierde plaat uitbracht, was deze zonder titel. Wel kreeg de plaat vier symbolen mee, elk uitgekozen door een lid van de band. Het symbool van Bonham, drie cirkels die elkaar overlappen, heeft Dave Grohl op zijn pols getatoeëerd.

Groepen in chronologische volgorde: Freak Baby (later Mission Impossible, nog later Fast, split 1986), Dain Bramage, Scream.

Nirvana
Toen Scream langzaam minder actief werd, vertrok Grohl naar Seattle, waar hij van 1990 tot 1994 de drummer van Nirvana was. In 1990 treedt hij voor het eerst op met Nirvana in Olympia. In 1994 pleegt zanger Kurt Cobain zelfmoord en komt er een abrupt einde aan de succesvolle band.

Na het overlijden van Kurt Cobain in 1994 bleef Grohl een tijdje uit de spotlights.

Foo Fighters
Later in 1994 werkt Grohl zelfstandig aan een demo, waarbij hij alle bas-, gitaar- en drumpartijen voor zijn eigen rekening neemt. In 1995 wordt het album vrijwel onveranderd uitgebracht onder de naam Foo Fighters. In de daarop volgende maanden formeert hij een band die eveneens Foo Fighters zou gaan heten. De naam Foo Fighters is de term die de US Air Force gebruikte voor UFO's.

Voor zijn vriend Josh Homme nam Grohl in 2002 nogmaals plaats achter het drumstel voor het Queens of the Stone Age-album Songs For The Deaf. Ook voor de daarop volgende tour neemt Grohl het drumwerk voor zijn rekening. In hetzelfde jaar verschijnt echter ook het inmiddels vierde Foo Fighters album, One by One.

Grohl trouwde in 2003 met Blum, een MTV-producer. Daarvoor was hij van 1993 tot 1995 getrouwd met Jennifer Youngblood en had hij een relatie met actrice Winona Ryder.

Als drummer blijft Grohl voor andere bands ook actief. Voor de punkers van Killing Joke drumt hij in 2003 graag mee op hun gelijknamige vierde cd.

Dave Grohl verscheen ook op het album van Tenacious D, de groep van de komiek/acteur Jack Black. Hij speelde zelfs een gastrolletje als de duivel in het videoclipje voor 'Tribute'. Jack op zijn beurt komt dan weer voor in de clip van 'Low' en mocht de hidden track op het album van Grohls nieuwe project Probot inzingen. Het instrumentale gedeelte nam hij naar goede gewoonte zelf voor zijn rekening, de zangpartijen worden ondermeer ingezongen door Motörhead's Lemmy en Soulfly's Max Cavalera. In 2004 kwam dit project met een album.

In 2005 neemt Grohl ook de drumpartijen op het nieuwe album van Nine Inch Nails voor zijn rekening.

Naast het inspelen van volledige albums acteert Grohl zo nu en dan als gastartiest. Zo speelde hij bijvoorbeeld de gitaarpartij voor het nummer "I've been Waiting for you" van David Bowie (Album:Heathen).

In 2005 kwam het vijfde album van de Foo Fighters uit, In Your Honor.

16-01-06 Frontman Foo Fighters wordt vader
Dave Grohl van de Foo Fighters verwacht zijn eerste kind. De 38-jarige rocker is volgens bandgenoot Taylor Hawkins dolblij met de zwangerschap van zijn vrouw Jordyn Blum (29). "We gaan op tournee door Europa in januari en februari, maar in maart moeten we weer thuis zijn omdat Dave dan zijn eerste kind verwacht. Uh, ik weet aleen niet of ik dat laatste had mogen vertellen" aldus Taylor Hawkins in een interview met de Britse versie van MTV.


FOO FIGHTERS - 31 januari 2006 Heineken Music Hall - Amsterdam zie recensie op muziekbus)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.