kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dave ClarkeDave Clarke @ Perfection 04.04.03


Dave Clarke is een in Brighton geboren techno producer en DJ, die veelal de status The Baron of Techno mag genieten.

Website: Biografie
Toen hij school liep in het Brighton College, liep Clarke thuis weg op 16-jarige leeftijd nadat zijn ouders uit elkaar waren gegaan. Na een tijdje wat ruiger te leven, bood een vriend hem tijdelijk een dak boven zijn hoofd.

Zijn drijvende kracht was zijn liefde voor muziek, eerst Hip Hop en post-punk (The Damned is tot op vandaag 1 van zijn favorieten). Hij kon heel snel een DJ set versieren in een club te Brighton, Toppers. De nacht was een succes en kreeg een vervolg met een 'rivaliserende' nacht waarin de jonge John Digweed resident was. Van toen af aan won Clarke aan populariteit, met invitaties van clubs in de hele wereld om zijn mix van funky peaktime rave-techno naar hen te brengen.

In de jaren 1990 begon hij muziek te produceren. Zijn eerste EP's onder de collectieve naam 'Red' en zijn debuutalbum 'Archive 1' kregen overweldigende reviews, doordat ze aanzien werden als innovatief en crossgenre, iets wat niet vanzelfsprekend was in de Techno scene in die tijd.

Zijn gevoel voor ritme en verbazingwekkende DJ skills gaven hem meer respect dan de meeste producers. Hij heeft een langdurige en diepgaande relatie met intense Techno, en word aanzien als één van grootste innovatievelingen van het genre. Hij is in het bijzonder een grote fan van het minimale Detroit Techno geluiden die focused op mechanische pulsen en onderliggende funk, alsook oude Acid house.

Clarke blijft nog steeds ongelooflijk populair, dankzij zijn unieke DJ stijl met het eindeloos cutten en scratchen met uiterste precisie, tijdens zijn uiterst funky, donkere, electro-geïnspireerde Techno sets (alhoewel hij ook soms pure electro sets laat horen).

Clarke zijn stijl is zowel sinister als energetisch, en zijn livesets zijn maar zelden een teleurstelling. Deze stijl van sets is opmerkelijk aanwezig in zijn laatste twee mix CD's World Service 1 en 2. Zijn laatste album The Devils Advocate, dat uitkwam in 2004, is een mix van donkere Techno en hiphop met in de hoofdrol Chicks on Speed en DJ Rush. Hij maakte ook een relatief experimentele John Peel Sessions EP, gekend als "Directional Force".

Clarke was behoedzaam om jonge clubbers te waarschuwen voor hun avontuurtjes met ecstacy in een interview in 2001, waarin hij zegt dat indien je pillen nodig hebt om de nacht door te komen, het gewoon wil zeggen dat de muziek die er gespeeld wordt van ondermaatste kwaliteit is. Dit is hoogst ongewoon voor een grote DJ om zo een standpunt in te nemen, maar dat is dan weer representatief voor Dave Clarkes' onafhankelijke ingesteldheid.

"Music has always brought me through, even in times when I've had nothing. Music has given me everything and I feel I have to give everything back. I don't know what I'd do without it, it's in my blood and bones, the only constant throughout the whole of my life." (Dave Clarke, 2005)

Sinds begin september 2006, heeft Dave zijn eigen radioshow op 3FM voor de VPRO, getiteld "White Noise".

In mei 2007 geeft Clarke een unieke serie concerten met het symfonieorkest Holland Symfonia in Utrecht, Groningen en Eindhoven. Op basis van Rhapsody in Red van zijn legendarische debuut-cd Archive One schrijft Clarke nieuwe muziek die wordt uitgevoerd met het symfonieorkest.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dave_Clarke

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 9.