muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Daniel Wayenberg

Daniël WayenbergNederlands pianist en componist,

Wayenberg staat vooral bekend als klassiek vertolker, die romantische muziek het meest na aan het hart heeft liggen.

Daniel Wayenberg werd op 11 oktober 1929 als zoon van een Nederlandse journalist en een Russische violiste te Parijs geboren.

Daniël Wayenberg kwam al jong in aanraking met muziek. Zijn moeder, Margarete Berson kwam oorspronkelijk uit Rusland en was violiste. Thuis hadden ze een oud harmonium staan en zijn moeder liet hem een keer een paar noten op het harmonium horen en vertelde erbij hoe ze heetten. Op een gegeven moment speelde er iemand op het harmonium terwijl Daniël Wayenberg en zijn moeder in een andere kamer waren. Als er een noot werd gespeeld die zijn moeder benoemd had zei hij: 'dit is een A of B', terwijl hij zijn mond hield als er niet benoemde noten werden gespeeld. Zo ontdekte zijn moeder dat hij een absoluut gehoor had en besloot zij van hem een muzikant te maken. Er werd gekozen voor piano. Eerst kreeg hij les van zijn moeder, daarna van Ary Verhaar, Nederlands componist, theoreticus en muzikant. Daarna verhuisde hij naar familie in Parijs om zijn studie te voltooien bij Marguerite Long. Sindsdien is hij ook altijd in Parijs blijven wonen.

Hij studeerde piano bij Arie Verhaar in Den Haag en na de tweede wereldoorlog bij Marguerite Long in Parijs.

Te Parijs behaalde hij de eerste prijs op het internationale concours de Grand Prix de la Ville de Paris, als jongste van alle deelnemers aan het Concours Marguerite Long-Jacques Thibaud.

Na zijn Amerikaanse debuut in 1953, in de Carnegie Hall in New York, met The York Philharmonic onder leiding van Mitropoulos, maakte hij verschillende uitgebreide tournees door de Verenigde Staten en Canada. Sindsdien speelde Wayenberg op grote festivals, zoals het Holland Festival, Athene, Bordeaux en Strasbourg; tevens maakte hij succesvolle tournees door West Europa, de USSR, Polen, het toenmalige Tsjecho-Slowakije en de Scandinavische landen.

Won in 1956 een van zijn vele Grand Prix du Disque voor zijn plaatopnamen van Bramhs, Ravel, Gershwin en Rachmaninov.

In 1962 werd hij onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor Holland in het buitenland
In 1967 kreeg hij in Frankrijk de onderscheiding 'Chevalier des Arts et des Lettres'.

In 1985 werd hij benoemd tot docent hoofdvak piano aan het Rotterdams Conservatorium.

Hij schreef onder meer: Concerto pour 5 instruments á vent et piano (1958), Sonate voor viool en piano (1966) en Concerto pour 3 pianos et orchestre (1974). Hij maakte naam met zijn vertolkingen van Brahms, Ravel en Rachmaninov, maar speelt naast de klassieken ook veel eigentijdse Franse muziek. Hij componeerde o.m. pianoconcerten, kamermuziek, het ballet Solstice (1955) en de symfonie Capella (1973).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.